Na, štai, Lietuva jau turi savo turizmo ir verslo prekės ("brando") ženklą. Įlipome į traukinį paskutiniai ir net už bilietą mums sumokėjo geri dėdės iš Europos. Nes mūsų dėdėms šiuolaikinė ženklodara pinigais nekvepia. Ar šis ženklas yra tas, kurio mes tikėjomės ir kurio pagalba galėtumėm save identifikuoti? Ar jis tas, kuris mums padės pritraukti pinigingų turistų? Laikas parodys.

Turėjau garbės dalyvauti rinkimų komisijoje, kurios profesionalumas (visumoje) maloniai nustebino (beje, buvau vienintelis grafinio dizaino "klano" atstovas (???) – gal dėl to, kad "mažumėlę" nusimanau ir vietovės ženklodaroje ("destination branding").

Pasakysiu atvirai - tikėjausi stipresnių kūrybinių idėjų, o perskaityti rinkodaros planai šiurpino (išskyrus laimėtojo). Dažnas net nepasivargino išanalizuoti mūsų konkurentus. Stipresnių idėjų agresyvumo prasme. Juk įžengiame rinkon paskutinieji, turėdami gan nedėkingas geografines turizmo sąlygas, su būsimu daug mažesniu (darau prielaidą) nei artimiausi konkurentai biudžetu. Todėl, norėdami per trumpą laiką pritraukti dėmesį ir sudominti (o dar geriau - ir įtikinti), turime būti ypač išradingi ir turėti agresyvią rinkodarą.

Konkursas buvo ypatingas dar ir tuo, kad užsakovas (Turizmo departamentas) turėjo pinigų, bet neturėjo Lietuvos vizijos metmenų, todėl kiekvienas iš konkurso dalyvių privalėjo pasiūlyti savąją viziją, kuria mes - komisijos nariai - turėjome patikėti.

Atsižvelgiant į tai, tik vienas dalyvis sugebėjo pateikti rimtą ir konkurentabilų projektą – DDB Vilnius. Agentūros pasiūlyta rinkodaros strategija pasižymi lankstumu, yra daugialypė (kaip klasteris) ir turėtų įkvėpti agentūras, kursiančias komunikacinius projektus ateityje. Ji nepabijojo pažiūrėti realybei į akis ir neopuolė populistiškai piršti iš piršto laužtas idėjas. DDB Vilnius kaip šalies pamatines vertybes įvardino santūrumą, konservatyvumą, atsargumą (kartais perdėtą), natūralumą (autentiškumą), archaiškumą - "low tech" kryptį, kaip priešpriešą pasaulyje dominuojančiai skubėjimo, kosmopolitiškumo, kompleksiškumo "high tech" krypčiai. Mane (su kai kuriom išlygom) tai įtikino. Apsidairykime - ar esame iš ties tiek šiuolaikiški ir modernūs, kad galėtume šia korta žaisti? Kai dauguma daro "zig", mes galėtume daryti "zag" (nemeluodami nei sau, nei kitiems) ir tuo išsiskirti iš iliuzijų pardavėjų minios. Be to, neužmirškime, jog logotipas - ne panacėja, o kompleksiško komunikacijos plano dalis, sraigtelis. Vienas jis viso darbo niekada nepadarys.

Vizualinei komunikacijai (logotipui) pasirinktas medis, užrašui "Lietuva" – mažumėlę individualizuotas Cronos Pro-Semibold (© Adobe, diz. Robert Slimbach (JAV), 1996 m). šriftas. Kol kas man lieka neatsakyti keli klausimai - ar šis logotipas bus veiksnus ne žaliuoju metų laiku, taip pat "hi-tech" reklamose, kviečiančiose, pvz. į verslo forumus ir ar jis sugebės perteikti 1000-ės šalies istorijos mastelį? Niekas nėra tobulas. Pagyvensim – pamatysim.



Viršuje: DDB Vilnius I-a vieta, Grey Vilnius II-a vieta
Apačioje: PR Service III-a vieta, Kredo R IV-a vieta.

Komentarai

Populiarūs įrašai