Liumpenproletariatas



Buvo ir liko. Pažvelkime į Vilniaus gatvių pavadinimus:

Keisti (švelniai tariant) pavadinimai: Apkasų, Bedugnės, Brolių, Dalgių, Darbo, Daubų, Dirvonų, Dūmų, Dvynių, Džiaugsmo, Garvežių, Gegužės Pirmosios, Geležinė, Gerovės, Giedroji, Iždo, Jaunimo, Jubiliejaus, Kanklių, Katyčių, Klonių, Kolektyvo, Lentpjūvių, Lietaus, Linksmoji, Lobio, Malonioji, Maudyklos, Medaus, Metalo, Miglos, Minties, Nuotakų, Palydovo, Parodų, Pasakų, Popieriaus, Pragiedrulių, Pramonės, Priekalo, Rūko, Skydo, Smėlio, Sniego, Sparno, Sporto, Srovės, Šiltnamių, Šviesos, Titnago, Tramvajų, Vandentiekio, Varpų, Žaros, Žygio.

O čia floros mylėtojų klubo pasiūlymai: Akacijų, Apynių, Asiūklių, Avižų, Aviečių, Beržų, Bijūnų, Braškių, Bruknių, Čiobrelių, Dobilų, Eglių, Gėlių, Gluosnių, Gubojų, Ievų, Jazminų, Karklų, Kaštonų, Kedrų, Klevų, Kopūstų, Kruopų, Kviečių, Lapų, Lelijų, Lubinų, Maumedžių, Meldų, Mėtų, Mėlynių, Miežių, Neužmirštuolių, Pakalnučių, Paparčių, Pelynų, Pienių, Pievų, Pipirų, Plukių, Pumpurų, Pupų, Purienų, Ramunių, Riešutų, Rožių, Rugiagėlių, Rugių, Rūtų, Samanų, Saulėgrąžų, Skroblų, Smilgų, Šalpusnių, Šermukšnių, Šilagėlių, Tujų, Uosių, Ūmėdžių, Vaisių, Vaismedžių, Varpų, Viksvų, Vyšnių, Žemuogių, Žibuoklių, Žirnių, Žolyno.
Trūksta: Baobabų...

O čia - faunos klubo pasiūlymai: Balandžių, Bebrų, Bičių, Dagilio, Elnių, Gandrų, Genių, Gervių, Gulbių, Kuosų, Lakštingalų, Lokių, Pempių, Peteliškių, Šarkų, Širšių, Vieversių, Volungės, Žiogų, Žirgo, Žuvėdrų, Žvirblių.

Neužmirštos įamžinti ir profesijos (Žvalgai - aktualiausia): Aludarių, Amatų, Biochemikų, Bitininkų, Dailidžių, Darbininkų, Eigulių, Geologų, Grybautojų, Iešmininkų, Kolūkiečių, Konduktorių, Lakūnų, Mechanizatorių, Medžiotojų, Meškeriotojų, Mokslininkų, Olimpiečių, Stalių, Statybininkų, Šaltkalvių, Verslo, Žvalgų, Žvejų.

O kas jie (kaip žinia, paaiškinimų prie gatvių nebuvo ir nėra)? M.Bukša, N.Balinskis, P.Baublys, A.Brakas, J.Bobrovskis, K.Čibiras, M.Davainis-Silvestraitis, V.Druskys, S.Finas, E.Gedkantas, D.Gerbutavičius, B.Grigas, M.Indriliūnas, K.Jakubėnas, M.Jankus, R,Jankauskas, K.Jaunius, J.Jasinskis, A.Jaroševičius, J.Juodišius, S.B.Jundzilas, M.Katkus, J.Kazlauskas, J.Kėkštas, J.I.Kraševskis, B.Krivickas, A.Krutulis, S.Lasavickis, B.Laurinavičius, Ž.Liauksminas, A.Liobytė, V.Maciulevičius, A.Mackus, D.Malinauskas ir t.t. ir t.t.

O kur: Pilėnų, Vorutos, Sembos, Šiluvos, Melno, Romuvos, Kaributo, Pukuvero, Skirgailos, A.Samuolio, K.Simanavičiaus, A.Šapokos, Švarno, Daumanto, Tiškevičių, Šv. Brunono, Šv. Kristoforo gatvės...

Vilniaus gatvių pavadinimus laisvoje Lietuvoje tvirtina (gal ir kuria?):
Pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija, Konstitucijos pr. 3, LT-09601 Vilnius.
Pirmininkas - Vilniaus etninės kultūros centro vyr. specialistas Antanas Rimvydas Čaplinskas.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
o gal galėtum kiekvienai tau ironišką šypseną keliančiai gatvei, kurią paminėjai, sugalvoti pakaitalą? pasakyti, kad šūdas, visi moka, parodyk kaip galima geriau, mm?
Anonimiškas sakė…
nesupratau, kas cia negerai su gatviu pavadinimais? Postas primena byvi ir teslagalvi sedincius ir kikenancius: "tipo, che che, "zvalgu" gatve... che che". Jeigu tu nezinai kuom tam tikri zmones nusipelne Lietuvai, tai jau neverta ju pavardem vadint gatves?Beje daznai tose gatvese kabo memorialines lentos, su trumpu to zmogaus aprasymu. Su mielu noru gyvenciau Saltkalviu ar samanu gatvej, zymai geriau nei amerikoniskos 65 gatve ar 6 aveniu. Nuo tokiu skaiciu tikrai bloga butu. Adresas butu: 32 dezute, 87 stalciuj, fabijoniskiu spintoj :)
Anonimiškas sakė…
aj, nu..kai dizaineriai ima ieškoti priekabių.. postas apie save čia. žėkit, aš turiu nuomonę, visi lochai, koks nemenas.
vat po tokių postų žodis 'dizaineris' absoliučiai nei vienos geros minties nekelia.
Anonimiškas sakė…
pritariu. Siauras bendrasis issilavinimas prasiverze. Ir saviplaka - oj, mes lietuviai, kokie mes blogi.. graugu skaityti tiesa sakant.. Autoriui patarciau pasidometi gatviu pavadinimais kitose salyse, tada gal ir savos ne tokios blogos atrodys.., o kad nezinai, zymiu asmenybiu, kuriu vardais pavadintos gatves, tai kieno cia problema? gal knyguciu reikia daugiau paskaityti, a? :)
Anonimiškas sakė…
o kam jam knygutės? jis gi valdybos narys! :)
Dizainologija sakė…
mielieji su geru akademiniu išsilavinimu,
mano kritika buvo išsakyta, nes:

a) lietuvoje yra daugybė lietuvai nusipelniusių asmenybių, kurios labiau vertos būti įamžintos nei "samanos" ar "nuotakos" (isskyrus tuos atvejus, kada pavadinimai susikloste istoriskai). skaitykite tekstą dar kartą.

b) prancūzijoje gatviu lentelese po kiekviena pavarde yra trumpas sakinys, nusakantis kas tai buvo per žmogus ir kada jis gyveno. ar žinote, pvz. kas buvo s.skapas ir kada jis gyveno?

"god is in details" - kas tai pasake?
Anonimiškas sakė…
o ką ten skaityti dar kartą? tekstas - vien nepatinkančių gatvių sąrašas. su apgailėtinos formos ironija pabaigoje. yra ir labiau nusipelnusių, nei samanos, bet esmė tame, kad jokios problemos čia nėra. nepatiko matai didžiajam dizaineriui, kad vorutos gatvės nėra. yra ji. alytuje. ir pilėnų gatvė yra. kaune.
nereikia iš šūdo vašką spausti, dar yra bičių.
Dizainologija sakė…
ir iš kur plaukia toks susierzinimas? gal iš savivaldybės? :)
Anonimiškas sakė…
patikėk, ne iš ten. ir ne konkurentas aš tamstai. man tiesiog apmaudu, kad tūlas Lietuvos dizaineris eilinį kartą loja. ne ant to karavano, ne toje dykumoj, o ir apskritai karavano nėra. daugiau energijos darbui. bus daugiau dizaino ir gerklė neperštės nuo tuščiažodžiavimo.
Dizainologija sakė…
Autorius pašalino šį komentarą.
Dizainologija sakė…
pardon, as ne loju - as issakau savo pastabas kukliame savo tinklorastyje ineto uzkampyje (beje, jas neprivalu skaityti). galbut noretumet, kad krisciau i euforija perskaites "kolukieciu g."?
Anonimiškas sakė…
nu...
kuom Minties negerai?.. visi botaniniai/zoologiniai taigi puikus.

Nu. profesiju grupej sutinku, kolukieciai nelabai. Pavardems, zinoma, reiketu paaiskinimu. Bet tikrai tai ne problema.
Nepasirašiusi sakė…
Iš esmės suprantu autoriaus rūpestį, bet vis tiek - juk tokie smagūs tie pavadinimai! (: Nematau nieko blogo gyventi mieste su bebrų ir pakalnučių gatvėm - juk mes, lietuviai ir taip per rimtai į save žiūrim (liaudies reakcija į šitą įrašą tai tik patvirtina). O nusipelniusiems galima ir kitaip pagarbą parodyt, negu pavadinant jų vardu kokią gatvę Naujininkuose.

Populiarūs įrašai