Provicijoje niūru ir gūdu



Ką tik pasibaigė Šilutės krašto ženklo konkursas. Pasibaigė niekuo. Konkursui buvo pateikti net 88 projektai (ko gero, pastarųjų metų panašių konkursų rekordas!), bet valstietininko mero Virgilijaus Pozingio suburta 9 narių komisija (komisijos pirmininke – mero pavaduotoja, LDDP narė Stasė Skutulienė, tarp narių - rajono Tarybos narys, istorijos mokytojas Alvydas Gečas, interjerų dailininkė Ilona Penčylė, architektas Algimantas Petravičius, dailės mokyklos mokytoja Živilė Skirkevičienė (o kas tie nutyėti? politikai ir funkcionieriai?) parodė savo nekompetetingumą.

Pirmasis Šilutės (ar Šilutės krašto?) ženklo konkursas buvo surengtas 2006 m. Jo prizinis fondas buvo 5000 LT (dabartiniame pirmai vieta buvo skirta 10 000 LT, kitų vietų, kiek supratau, nenumatyta). Tame konkurse dalyvavo tik 5 autoriai, o jų darbai nepatenkino komisijos reikalavimų, todėl konkursas tąkart buvo nutrauktas.

Mane nepaliauja stebinti lietuvių diletantizmas (ko verta spaudos konferencijoje pasakyta frazė - "buvo bandoma surasti tokį ženklą, kurį pamatęs bet kuris Lietuvos, o gal net ir užsienio žmogus pasakytų - tai Šilutė, jos žmonės": a. iš kur užsienietis, nebuvęs Lietuvoje žino kokia ta Šilutė?; b. ženklas kuriamas skatinti turizmą, t.y. prioritetas yra gamtai, o ne žmonėms; c. ženklas turėjo būti kurtas Šilutės kraštui, ne Šilutei). Logotipai, brandų kūrimas yra sudėtinė rinkodaros dalis, čia turi spręsti rinkodarininkai, grafinio dizaino profesionalai, o ne mokytojai, politikai ir architektai. Kada lietuviai tai supras? Juokiamasi iš garsiosios Lenino frazės "Kiekviena virėja gali valdyti valstybę", bet elgiamasi lygiai taip pat.

Kitas nemalonus precedentas (antras po Lietuvos prekės ženklo konkurso) - neskiriama jokių prizinių vietų (ar visi 88 darbai buvo tokie beviltiški?). Paprastai jei ir neišrenkamas nugalėtojas, 2-a ir 3-a vietos skiriamos. Reziume - tai konkurso parodija, diskredituojanti grafinio dizaino ir ženklodaros profesiją ir reikšmę.

Nyku.

P.S. Beje, projektus konkursui pateikė ir Vilniaus dailės akademijos II-o kurso studentai, kurių projektams vadovavo prof. A.Klimas.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
FOTO VISKA PASAKO :)
scania gti sakė…
Geriausią reikia parduoti gretimam rajonui :D
Rajonuose valdžios požiūris į tokius dalykus - iš Stiveno Kingo knygų :D
Anonimiškas sakė…
Kada nustos diletantai linksniuoti "Mane stebina LIETUVIU diletantizmas", "kaip tikri LIETUVIAI". Come on, bicas. Susimk, jeigu bandai parodyt, kad kazko esi vertas. Stop generalizing.
Dizainologija sakė…
come on bico pastaba:
kai analizuosiu situacija belgijoje, rasysiu "mane stebina belgu diletantizmas", "kaip tikri belgai". cia lietuva, man, todel linksniuojami lietuviai...
Paulius sakė…
Labai teisingai - absurdas. Panaši komisija buvo ir Druskininkuose, kai buvo renkamas miesto ženklas. Autorių buvo net 48! o ženklų 165! Tiesa, tąkart ženklas buvo išrinktas. Bet finale ženklas proporcingas komisijos kompetencijai ir gebėjimams. Man, kaip gimusiam Druskininkuose GĖDA!
P.S. neturiu nieko prieš autorę, bet darbas tikrai nevertas atsotvaut aukšto lygio kurortui.

Populiarūs įrašai