Laimėjo Kęstutis Koira (LGDA). Pralaimėjo Lietuvos dizainas



Dėl LT įvaizdžio K. Koira teisiausias. Ženklodaroje (brandinge) tik paranojiškas nuoseklumas ir užsispyrimas garantuoja sėkmę. Šiuo atveju - susieti pasaulio akyse LT su konkrečiu simboliu. ir suprantu, kad Gedimino stulpai daugeliui mūsų įkyrėję, bet manau, kad žydams Dovydo žvaigždė lygiai taip pat pabodusi. Nežiūrint to, visam pasauliui tai 100% (ir, beje, žaibiška) aociacija su Izraeliu. Ir tai 5000 metų vieno vienintelio simbolio užsispyrusio “brukimo” rezultatas. Jei norime turėti išskydusi, kosmopolitinį įvaizdį (tiksliau - jokio įvaizdžio), renkamės bangeles, brūkšnelius, rastafari trispalvę, kašės kamuolį ir pan. Jei norime, kad pamačius simbolį užsienietis pasakytų - Lietuva, renkamės seną, pagonišką, istorišką Gedimino stulpų simbolį. Ir tai reikia daryti metai iš metų, užsispyrusiai ir nuosekliai viomis komunikacijos formomis. Ir visai nesvarbu, kad jis mums stovi skersai gerklės.

Turėkime omeny, kad ženklui reikės jo naudojimo vadovo, kurio kaina - dešimtys ar net šimtai tūkstančių (UEFA čempo 2004 m. Portugalijoje logo naudojimo knyga - 164 psl.). Apie tai, kas jį kurs visi draugiškai nutyli (joks konkursas tam neskelbiamas, ir jau vien tai, kad logo ir vadovo kūrimas yra atskirti, verčia suklusti). Lažinuosi, kad pagrindiniai FIBA biudžeto pinigai ten ir nukreipti ir per vadovo kūrima, jie bus “išsigryninti” (kaip buvo bandyta padaryti su Kauno sporto halės prancūzišku projektu). Norėčiau būti neteisus.

Beje, apie premiją. Panagrinėkime dizainerio darbo kainos sudedamąsias dalis. 5000 LT dideli pinigai, jei darai chaltūrą su darbdavio kompu, naudodamas vogtas dešimtis tūkstančių kainuojančias programas ir šriftus. Tai dideli pinigai, jei prieš savaitę išmokai keletą gudrybių vogtu Photoshopu. Bet tai yra ašaros, žinant, kad sumokėjai dešimtis tūkstančių už dizaino mokslus Akademijoje LT ar užsienyje (arba valstybė sumokėjo už tavo mokslą), gerą kompą, legalias programas ir šriftus, kad moki ir moki už programų atnaujinimus (kad liktum “ant bangos”), įvairiausius kvalifikacijos ir žinių kėlimo seminarus ir konferencijas tiek LT, tiek užsienyje, moki už profesinę literatūrą (juk turi įstikinti, kad tavo kūrinys naujas ir originalus, kitaip prilipdys “plagiatoriaus” etiketę, o pasaulyje kasdien gimsta tūkstančiai naujų ženklų), moki specializuotoms kontoroms, kad kūrinį tikrintų visose įmanomose ženklų duomenų bazėse. Ar visa tai į kainą neįtraukiam?

Pabaigai - skaičiau, kad konkurso vertinimo komisiją sudarė "LKF biuro administratorė, buhalterė, vadybininkas (vargiai baigęs mokslus ir LKF dirbantis bene pirmus metus) ir dizaino žinovas V.Garastas". Ačiū dievui išrinko tinkamiausią.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Na, nežinau iš ko buvo rinktasi, bet šis logo tinkamas nebent Nacių organizuojamam Lietuvos žydšaudžių krepšinio čempionatui.
Anonimiškas sakė…
Jei tai pastebėjimai, tai labai nevykę. Jei tai kritika, tai be išvadų - ką galit pasiūlyt vietoj to. Suprantu, tiek kad nepritariat jog organizatoriai galbūt apėjo LGDA asus, nors gal ir nereikia stebėtis kodėl, ir skaičiuoti nuostolius.
Dizainologija sakė…
Jei tai Anonimiško komentaras man, tai:

1. Kokia gali būti diskusija su žmogu, kuris serga nepilnavertiškumo kompleksu ir slepiasi po Anonimiškas kauke? Ar tai bailumo kompleksas?

2. Niekas jūsų neverčia gaišti laiko ir skaityti mano pastabas. Ar jos turi laikytis "partijos linijos"?

3. Užpildau tamstos informacijos spragą - vienas iš LGDA asų šį konkursą ir laimėjo.

3. Galiu pasiūlyti "vietoj to" labai daug – bent jau civilizuotai organizuoti konkursą.
Anonimiškas sakė…
Ačiū už dėmesį, malonu, kad atsakėt.
Bet tai - ne diskusija. Netgi jei tokia ir išsirutuliutų, tai kokiu būdu, kai pirmu punktu klijuojama bailio ir nepilnaverčio etiketė, ir neįsiklausoma, ką iš tiesų norėjo pasakyti Vartotojas??
Pagarbiai, A.
Dizainologija sakė…
Pardon, buvau užmiršęs, kad anonimiški komentarai yra žmogaus drąsos išraiška :D

Daugiau komentų nebus, nes sąvokos "vartotojas", "klijuojama", "apėjo", "nuostolius", "be išvadų" yra paskendusios giliame rūke, o aš pamiršau priešrūkinius...
Anonimiškas sakė…
Robertas Pagiezaitis labiau tiktu.

o anonimiskumas - as taves nezinau, tu manes. is cia ir anonomiskumas. yra viesi irasai, yra ir viesi komentarai.
Anonimiškas sakė…
Baisus man tas logo. Matyt, kad autorius tų tūkstančių mokslams, programoms ir seminarams neleido. O gal vertėjo?
Dizainologija sakė…
gedui:

(dėl anonimiškumo) na, ponai, tuomet aš kažko šiam gyvenime nesuprantu ir mano etikos kodeksas apaugęs pelėsiais. lyrinis nuokrypisss: šį kuklų tinkloraštį tomas vyšniauskas iš "creep.lt" fotografų (ir ne tik) studijos pavadino "lamerio kliedesiais" :D ir jūs galit. man gi negaila. kodėl ne?

"aš tavęs nežinau"??? blin-cepelin, viskas dešinėje parašyta ir net foto pridėta! susipažinkim.
Anonimiškas sakė…
Ir kodel as neabejojau, kad logo bus padarytas su Myriad sriftu?:)
Visiskai sutinku su Roberto nuomone, nors pats logo tikrai gana primytivus. Bet gal taip is tikruju reikia...
Anonimiškas sakė…
Man šis logo neatrodo blogas, gal kas žino kur galima pamatyti kitus variantus?
Anonimiškas sakė…
taigi čia klozeto dangtis
Anonimiškas sakė…
man šis logo iš visų pateiktų pasirodė geriausias. nes visi kiti yra nuobodūs politkorektiški vakarietiški.
Anonimiškas sakė…
Robertai,kaip matau jus veza legalumas, bet praktikoje siek tiek kitaip nei teorijoj.
o del to logo ir konkurso tai yra blogiausia stulpu variacija kokia esu mates
Anonimiškas sakė…
O man kazkaip atrode, kad LGDA boikotavo sita konkursa >>> robertai tavo laisko istrauka >>>
Siulau LGDA susivienyti ir vieningai boikotuoti Lietuvos krepsinio federacijos paskelbta konkurso parodija "2011 metu Europos vytu krepsinio cempionato prekes zenklo konkursa" ir si sprendima paskelbti ziniasklaidoje. >>> ????
Dizainologija sakė…
algirdui:
yra zinute "dugnas II", kurioje rasiau, kad lgda valdyba idejos nepalaike. argumenats - "lgda visuomenes akyse su tokiais boikotais rizikuoja tapti nieko nesiulanciais, amzinai nepatenkintais bambekliais". dabar saukstai po pietu, ypac kaip vienas musu konkursa laimejo.

fainamdizainui:
ka reiskai "veza legalumas"? labai apsidziaugtumet, jei kas jusu sukurta loga veltui imtu naudoti?

kitiems:
jei idemiai skaitete, as nugaletojo loge ivertinau tinkama simbolika, bet nepasisakiau del dizaino. bet jei jums tai idomu – dizaine man noretusi linksmesniu spalvu (cempas juk svente?), nes sis grieztumas man primena i prieskario cempo stilistika.
Anonimiškas sakė…
Atsiprašau, praleidau info Dugnas II
Anonimiškas sakė…
Del softo ir sriftu pirkimo, tai manau, kad i ju kaina jau yra iskaiciuotas ir piratavimo faktorius. Situacija tokia, kad dabar programa X kainuoja 1000, o ja nuperka 20% vartotoju (like parsipucia nemokamai), o jei piratavimas butu panaikintas - programa nupirktu 100% vartotoju ir atitinkamai jos kaina nukristu iki 200.

Bendrai del dizaineriu honoraru, tai Roberto pamineti dalykai (mokslai akademijoje, knygos, kompiuteriai, kuryba) ir yra tas atlygis, i kuri kiekvienas dizaineris turetu orientuotis.

Pinigai tegul atitenka statybininkams, siuksliu isvezejams ir slavejams. Sie zmones, kuriu didzioji dalis turi nepilnavertiskumo kompleksa (ir daug kitu kompleksu, kuriu taip paprastai nepanaikinsi), yra labiausiai atstumti ir uzguiti.

Tokiu budu dizaineriu butu maziau, visi kurie liktu - dirbtu is pasaukimo. Dizainerio specialybe igautu verte, matuojama ne pinigine israiska.
Anonimiškas sakė…
cia keli pretendave - pakomentuokit...

http://www.musukrepsinis.lt/lt/index;gallery;show,id.76,category.36
Anonimiškas sakė…
Mintis įdomi - apie stulpų kalimą.
Tik reikia turėti galvoje, kad ukrainiečių trišakis yra labai netoli vizualiai.
Dizainologija sakė…
qq - viena jau pakomentavau ("Paranoja?"), kitus (issamiai) - nera prasmes, o jei trumpai - visi kosmopolitiniai (kamuoliai-kamuoleliai-kamuoliukai), tiktu bet kokiai saliai, kalba gi eina apie cempa LIETUVOJE. todel svarbus tiek identitetas, tiek ir dizaino stilistika, kuri galetu buti net ir kiek archaiska, kampuota, kaip ir musu kultura...

Populiarūs įrašai