Naujas Ūkio ministerijos ženklas?



Oficialiai kol kas nepaskelbtas, bet Ūkio ministerijos jau imamas diegti jos naujasis logotipas. Informacijos apie naujo Ministerijos ženklo kūrimo konkursą ir užduoties sąlygas internete man rasti nepavyko, todėl galiu tik spėti, kokią užduotį sprendė dizaineris (-iai). Pastabos paraštėje: simbolis - smulkūs, įvairių dydžių brūkšneliai, matyt, simbolizuoja šalies ūkio subjektus, tačiau jų kiekis ir smulkumas bus sunkiai atkuriamas mažame mastelyje monitoriaus ekrane (ypač senesnio tipo) ir dauguma spalvotų spausdintuvų, o žvelgiant iš didesnio atstumo - atrodys visai kitaip nei iš arti. Brūkšnys, atskiriantis "ŪKIO" nuo "MINISTERIJA" įgauna neigiamą konotaciją - tarp šalies ūkio ir ministerijos yra siena. Spalvos - raudonos atspalvis, matyt, inspiruotas LT vėliavos, juoda ir pilka, ko gero, siekta parodyti oficialumo, biurokratinės struktūros, instituciškumo statusą, bet jų derinys nesukuria (bent jau man) paslaugios, skaidrios, maloniai bendraujančios institucijos įspūdžio. Tipografija - "Myriad Condensed" pernelyg jau populiarus, daugumoje kompų įdiegtas šriftas ir, mano supratimu, juo sunku sukurti išskirtinumą, įsimintinumą ar reprezentatyvumą. Be to, Condensed šeimos šriftas sunkiai perskaitomas iš tolo arba mažame mastelyje. O ar yra geras balansas tarp šrifto ir simbolio masių ir charakterio - palieku spręsti jums.

Komentarai

Aurelijus sakė…
o gal tiesiog brūkšninis kodas? - kaip artlebedev
Martin sakė…
АртЛебедев logotipas buvo pirma mintis. O šiaip, mano kuklia nuomone -- visai pakenčiamas logotipas, gal tik suabejočiau to vertikalaus žodžius atskiriančio brūkšnio reikalingumu.
ckdk sakė…
Aš išvis neįsikertu nafik yra daromi ministerijų logotipai, skelbiami konkursai, samdomi dizaineriai, plaunami biudžeto pinigai, kai tai yra valstybinės įstaigos? Juk turim Lietuvos heraldiką valstybės reprezentacijai, prie jos pridedam ūkio/kultūros/susisiekimo/etc ministerija ir baigiam išsip*sinėti. Kas čia - privatus fakin sektorius, kad jie sau leidžia PR'ą ir prekinę ženklodarą???
Anonimiškas sakė…
Cia vaizduojamas kruvinom asarom verkiantis verslas mokesciu lietuje
Vita Ramanauskaite, ŪkMin sakė…
Kūrinį kiekvienas laisvas interpretuoti kaip nori, taigi galima ir kruvinų verslo ašarų versija :) bet iš tiesų tai -- brūkšninis kodas.
Dizainologija sakė…
Vita,
interpretacija, be abejo, subtilus dalykas. Idealu, kai ženklas atkoduojamas taip, kaip tai sumąstė jo kūrėjas. Ne visada tai pavyksta, bet visi to siekiame. Beje, gal pristytumėte ženklo autorių/agentūrą?
Darius sakė…
Kaip vienas iš koautorių galiu pasakyti tik tiek, kad šis logo labai aiškiai atitinka pačios ministerijos prioritetus. Tai priešinga stagnatoriškos įstaigos įvaizdžiui.. todėl ir buvo pasirinktas toks sprendimas, dinamiškas, veržlus, kiek iššaukiantis, aštrus.
Kas link asociacijų, manau tai subjektyvu, ypač kai tai siejasi su politika :)
O jei ministerijos veiklos rezultatai bus tokie, kokių tikisi, tada ir logo atitiks "turinį", o kol kas tai šiokia tokia deklaracija ateičiai. :)
akysmato.lt sakė…
myriadas – maras Lietuvos vizualioj kultūroj. nė vienoj Europos valstybės nėra tokio didelio jo dominavimo. jį seniai reikėjo uždraust pas mus.

ir žinoma tas brūkšnys į tarpą... ar gali būt nors vienas logiškas jo apginimas.

kažkaip kvepia pinigų įsisavinimu.
Dizainologija sakė…
Dariui:
Ačiū už prisistatymą (nors ir dalinį :) ir komentarą!
Anonimiškas sakė…
Aš manau jog esu "padaręs" gyvenime ir daug blogesnių logotipų. Bet vienok ir "antrok", ir dar po šimts pipkių! Chebra, kur ritamės? Prie ko čia barkodas ir ūkis? Ar ūkis yra prekyba? Arba pas mus jau viskas iš tiesų yra parduodama? Tame tarpe ir sąžinė? Konkursai, aišku, šlykštu, bet ten yra bent lašas tiesos, nors, ta tiesa būna ir labai kūdikiška:) Net aš, nemylintis minimalizmo grafikoje (grafiniame dizaine) matau jog šis logotipukas yra šnipšto vyresnysis brolis. O mano žodžiai tai akmuo ne į kolegų langą, o yra taukuota špyga tiems, kurie sumąstė šią, švelniai tariant, avantiūrą.

Negerai, Vacy darai.

Kam šie, ministerijoms skirti, nauji "ženklai" reikalingi? Turime unikalų ženklą "Vytį". Kokio dar ženklo reikia valstybinei įstaigai?

Nors iš tiesų barkodas atspindi laikmečio dvasią. Tiesiog groteskas.
Robertai, tai "bajeris", ar tiesa ?

Wilmas,
dzizainierius
Anonimiškas sakė…
Dzizaineriui Wilmui.

Paskaičiau komentarą - juokinga, o gal ir nelabai...

V. Narečionis
Dizainologija sakė…
Manau, kad ne "bajeris". Tikiuosi už Ūkio ministro Ryšių su visuomene patarėją Vita Ramanauskaitę parašė ne kažkas kitas.
Dizainologija sakė…
P.S. Gal kam nežinoma - nuo sausio 1 d. Ūkio ministerija turėtų jau vadintis "Verslo, inovacijų ir darbo ministerija". Kiek netikėta, kad naujas logas pasirodo su senu pavadinimu, belikus vos kelioms savaitėms iki pavadinimo pakeitimo. Tikiuosi yra logo versija ir su naujuoju vardu. Ar...naujas konkursas (užsakymas?)
Darius sakė…
Kiek žinau, ne taip ten viskas paprasta su pavadinimo keitimu... bet versija su nauju pavadinimu yra.

Dabar visiems rūpi pinigai. Galiu užtikrinti, kad prieš kelis metus atlikinėjom panašius darbus komercinei įstaigai, tąsyk kaina buvo tikrai didesnė. Plačiau komentuoti nematau prasmės, nes vis vien vyrauja "lietuviškas" požiūris: "kas ne per mane, tas ko gero nešvaru" :)

Apie būtinybę? Ne man spręsti, bet turint omeny senojo stiliaus ir naujų "ambicijų" nesuderinamumą – buvo būtina.

Beje kas link asociacijų, yra dar vienas brūkšnių paaiškinimas - tai tam tikros sąsajos su DNR lentele. Tas vėlgi pabrėžia prioritetus į inovatyvumą.
Dizainologija sakė…
Na, kadangi autoriai kuklinasi, tai aš juos pristatysiu: dizainą sukūrė dizaino studija "Imago" (imago.lt), vadovas Darius Abromaitis.
timas sakė…
kokia kaina, kas dare ir kur konkursas. Ir viskas aisku.
ner cia ka sneket apie ta loga. Gavo kazkas pinigus, kazkas atkata, dare kazkieno sunenas ir tiek ziniu...
Anekdotai sakė…
Komentaras iš šalies: silpnai.
Anonimiškas sakė…
Šiaip tai pirma asociacija - fragmentuotas HDD per DiskDefreg programą...
dievas.eu sakė…
man tai kvepia ministerijos buhalteres dukros norincios studijuoti dizaina meginimas, ir greiciausiai vykusiai patekes i viesas erdves... be konkurso. labai dziugina aki tokie darbai. tiesiog eiline geda del kurios lietuva tave nelaiko cia.
dievas.eu

Populiarūs įrašai