Kalbėjimas prieš publiką – tai fobija Nr.1



2008 m. JAV "National Comorbidy Survey" paviešino 2001 - 2003 m. darytus tyrimus su 9282 žmonėmis. Iš jų matosi, kad kalbėjimas viešai prieš publiką yra socialinė fobija Nr.1. Tai, ko gero, vienintelis rimtas mokslinis tyrimas apie socialines fobijas. Tiesa, veiksmas vyksta JAV, bet manau su lietuviais daug maž tos pat problemos.

Komentarai

Dali.us sakė…
Man čia yra įdomesnis dalykas - paskutinė eilutė: kas ketvirtas bijo VISKO, t.y. visiškai asocialūs žmonės.
eNyu sakė…
Ne fobijos čia, o baimės. Socialinė fobija yra klinikinė diagnozė ir ji pasireiškia kur kas ryškiau nei tiesiog eiliniam žmogui būdinga baimė kalbėti prieš auditoriją. Čia panašiai kaip visi Lietuvos paaugliai sergantys depresija.
Studijų metais rašiau darbą apie soc. fobijas ir bendravau su žmonėmis, kuriems ši fobija diagnozuota, tai mane pribloškė (nemažiau ir nedaugiau, žinoma, nei kiti psichiniai sutrikimai) kiek gili tai yra būsena ir kaip ji apsunkina kasdienį gyvenimą. Reikia atkreipti dėmesį, kad šnekėti prieš dideles auditorijas bijo visi (daugiau ar mažiau priklauso nuo asmenybės, patirties ir situacijos), tačiau žmonės, kuriems diagnozuota socialinė fobija, negali eiti gatve, valgyti viešumoje, naudotis viešuoju transportu, nes jie nuolatos jaučiasi dėmesio centre ir mano, kad juos nuolatos stebi ir smerkia.
Dizainologija sakė…
Nežinau kaip tiksliau, angliškai tai skamba "Social Fears and Social Phobia in the United States". Kitoje temoje aprašysiu, koks šios baimės veikimo principas.
Anonimiškas sakė…
Bijo ne VISKO kas ketvirtas, o turi vieną iš paminėtųjų fobijų.
Anonimiškas sakė…
Labai normalu, nieko keisto. Paziurekite, auksciausiai yra tie dalykai, kurie sulaukia daugiausiai demesio is aplinkos. Pvz. kalbant pries publika i zmogu yra koncentruotas visos publikos demesys, i sia fobija ieina fobijos nr2, nr3, nr4, nr5, nr6 fobijos... i fobija nr.2 ieina fobija nr.3, nr.4, nr.5 ir t.t.... Smulkiau nekomentuosiu.

Susidaro ispudis, kad apskritai zmogui yra tuo baisiau, kuo daugiau atsakomybes-reakciju-vertinimu-nuomoniu jam tenka, tai cia ir yra saknis.

Populiarūs įrašai