Trispalvė v.2.0

l

Gydytojas J.Basanavičius buvo vienas iš dabartinės mūsų trispalvės "dizainerių" (kartu su archeologu T.Daugirdu ir tapytoju A.Žmuidzinavičiumi (tarp kitko, жмудин rusiškai - žemaitis, o Жмудь - Žemaitija). Tai įvyko 1918 m. balandžio 25 d.

Tačiau mažai kas žino, kad 1940 m. gegužės 8 d. Valstybės herbo komisija pateikė prezidentui A.Smetonai (prezidentu jis išbuvo iki 1940 m. birželio 15 d.) M.Dobužinskio siūlomą geltonos, raudonos ir baltos vėliavos projektą.

Tos dienos pavakare buvo sušauktas Valstybės ženklams nustatyti komisijos posėdis, jis užtruko pustrečios valandos, pasibaigė tik dešimtą nakties. Jam pirmininkavo generolas Vladas Nagevičius, dalyvavo valstybės kanceliarijos viršininkas Mykolas Žilinskas, Užsienio reikalų ministerijos valdininkas Bronius Blavesčiūnas. Pakviestas ir prezidento kanceliarijos vedėjas dr. Pijus Bielskis. Nedalyvavo tik dailininkas Rimtas Kalpokas, kurį savo atstovu paskyrė Dailininkų sąjunga.

„Matyt, dailininkas Mstislavas Dobužinskis, buvęs vienas iš didžiausių vėliavos keitimo šalininkų ir iniciatorių, sugebėjo įtikinti prezidentą Antaną Smetoną, kad mūsų trispalvė – tai Afrikos vėliava, neatitinkanti heraldikos reikalavimų, pagal kuriuos vėliava turi atkartoti herbo spalvos. Pavyzdžiui, herbe nėra žalios spalvos. Vietoje jos reikia imti baltą. Dailininkas Dobužinskis buvo pasiūlęs, kaip jas išdėstyti. Iš esmės buvo pasiūlytas panašus variantas kaip dabartinės vėliavos – baltos, raudonos, geltonos spalvų. Ji primena dabartinį Baltarusijos, galbūt senosios Lietuvos didžiosios kunigaikštystės simbolius“, – tvirtina Valstybės ženklams nustatyti komisijos protokolus Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos rankraščių skyriuje saugomame p. Dobužinskio archyve radęs kolekcininkas Vilius Kavaliauskas.

Daktaras Edmundas Antanas Rimša, šiandieninės Heraldikos komisijos pirmininkas, patvirtina šią istoriją. „Apie vėliavos keitimą aktyviau pradėta kalbėti dar 1936 m., kai spaudoje pasirodė p. Dobužinskio ir kitų straipsnių, kad vėliavą reikia keisti, nes ji sudaryta nesilaikant tradicinių heraldikos principų. Dabartinio valstybės simbolio spalvos paimtos iš liaudies meno ornamentų. Įdomiausia, kad tas pats p. Dobužinskis herbą su Vyčiu 1934 m. sukūrė taip pat nesilaikydamas heraldikos principų, bet pagal šį herbą pasiūlė du vėliavos variantus: baltos, raudonos, geltonos arba geltonos, raudonos, baltos spalvų“, – šypsodamasis aiškina mokslininkas. Pašnekovas tvirtina, kad pakeisti vėliavą sutrukdė tik į mūsų šalį įvažiavę sovietų tankai. (Iš Arūno Milašiaus straipsnio, daugiau - čia)

Man ši trispalvė daug simpatiškesnė ir optimistiškesnė, be to, balta spalva jungtų su dauguma Baltjos regiono šalių (išskyrus Švediją ir Vokietiją). "Ar mylit ją jūs?" :)

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Čia greičiau versija 0.5 beta :)
paulius.rymeikis sakė…
Bet balta spalva kraštuose juk tarytum pranyksta. Va ir dabar, padėjai ant balto fono ir jeigu ne rėmelis, tik geltona bei raudona fiksuojasi. tikrai, kad beta.
Mamontovas sakė…
šiek tiek statistikos: http://shaheeilyas.com/flags/
kisielius sakė…
šis variantas pusiau lenkiškas, pusiau vokiškas. visai smagu, kad afrikietišką paliko
kept sakė…
Lenkiški „Żmudź” ir „Żmudźin” gal yra kiek rimtesnis pagrindas :) Nors tai greičiausiai tiesiog slaviška kilmė.
O kalbant apie Lietuvos vėliavos istoriją, tai labai neblogai apie tai pasakoja lietuviška wikipedia („Lietuvos vėliava”), o geriausiai apie ją pasisako prof. A. Bumblauskas (reiktų panaršyti internete).
Beje, blogai yra tai, kad dabartinė mūsų vėliava, kiek žinau, neatitinka elementarių heraldikos taisyklių - geltona negali būti virš žalios ir raudonos ir pan. Ir priimta ji buvo tik todėl, kad „geltona-žalia-raudona” kai kam buvo gražiau nei, pvz. „žalia-raudona”...
O aš labiausiai myliu „mėlyną-raudoną-baltą”. Tik ne iš viršaus į apačią, o iš kairės į dešinę.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Chor%C4%85giew_powsta%C5%84c%C3%B3w_styczniowych.PNG
kept sakė…
Beje, o ar žinote, kas pasiskolino Dobužinskio projektą? :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_South_Ossetia
Anonimiškas sakė…
NE, man daug mieliesne musu trispalve ir nereikia vaikytis kitu saliu veliavu :)
Dizainologija sakė…
to kept:
nieko svento! ir dar aukstyn kojom apverte :)
Anonimiškas sakė…
Kokia šlykšti...
Anonimiškas sakė…
Kur kas geriau nei dabartinė.

Populiarūs įrašai