Estetikos genocidas

Niekaip nesuvokiu, kaip Lietuvos knygų leidėjai sugeba išleisti tokias klaikias knygas vaikams? Juk pinigų iš jų neužsidirbsi (kainuoja vos kelis litus), o vaikų (tėvų, beje, taip pat) estetiniai pojūčiai žiauriai luošinami (tokie išaugę nebesupranta kas blogai su Comic Sans).


Šriftai ir techninis atlikimas baisūs, spalvos ir iliustracijos košmariškos – tokiems "dizaineriams" apskritai turėtų būti uždraustą naudotis kompiuteriu.


Ir kodėl turime lauko iškabų dizaino "policininką" (miesto vyr. dailininkę, sprendžiančią ar jai pateikiami (privalomąja tvarka tvirtinimui) projektai nebjauroja miesto veido), tačiau nėra jokio leidėjų dizaino savikontrolės mechanizmo? Nejau poveikis skiriasi? O gal leidėjai su treningais į darbą eina?

Komentarai

Ieva sakė…
Na, galime guostis bent tuo,kad yra ir kokybiškų leidinių vaikams bei viltis, kad tėveliai rinksis protingai :)
Gediminas sakė…
Du labai teisingi pastebėjimai, iš tiesų čia pasitvirtina naujausias Lebedevo Kovodstvo įrašas apie tai kad iliustratorius nesugebės padaryti geros iliustracijos nesigilindamas į joje esančius subjektus, pirmosios knygutės autorius garantuotai nėra matęs voverės, net nuotraukose.
Laura sakė…
Apie ta pati mastom. Ne tik vaizdo, bet ir teksto estetika vargana. Turim keleta knyguciu "is bedos", bet kai reikia vaikui paskaityti, baisu, o papasakot, ka matome paveiksleliuose, sunkiai vercias liezuvis. Kiek kartu uzeinam i knygyna, tiek iseinam tusciomis, nekyla rankos. Uzsukit i vaiku knygu skyriu - ten kazkoks genocidas. Todel radome iseiti. Perkame uzsienietiskas nerealiai iliustruotas, su nuostabiais tekstais, turinciais prasme ir yra apie ka kalbetis perskaicius.
frogsign sakė…
tikrai nemanau, kad tokios knygelės neneša pelno. Jų paprasčiausiai nepardavinėtų. Tik keista, kad leidėjams nerūpi kokybė. Matyt, knygeles kuria ir spausdina pigiausiom įmanomom priemonėm ir dėl pelno
Kashtanka sakė…
...o esmė tame... jog yra 3 rūšių "runkėliai" - intelekto nesužaloti žmonės. Tai:
1. užsakovas (jau nuo jo pasirodymo tarpduryje tampa aišku ar bus malonus akiai/tvarkingai atliktas projektas ar tikras estetikos genocidas... Acargiai acisakau daryti tokius pigius kičus ir bandau perkalbėti... bet tada atsiranda 2. tipo "runkėliai" - šefas-verslinikas/leidėjas, kuris išgirdęs naujus mano pasiūlymus nesuvokia jog laiko sugaiščiau tiek pat, o gal ir greičiau atlikčiau, nes jau su malonumu dirbčiau + solidėtų siūlomos leidėjo paslaugos rinkoje ir nebebūtų visokio "š..." gamintojas, liktų tik likušio "mėšlo" perspausdintojas. Nepamirškime, lieka 3. rūšies "runkėliai" - dailininkai/maketuotojai - save vadinantys "Dizaineriais" (man įdomu kaip įgija tuos "titulus" arba kaip jie sau tai nustato?. Daro tokius atstumančius sovietų paveldo STANDARTINIUS kūrinius -ограничения свободы выражения мнения. Regresas ir milžiniška bomba pateikta rinkai! Kiti turi požiūrį, kaip ir mano vadovybė, jog ką gali įsigyti leidyboje yra etalonas. "Ne viskas auksas, kas auksu žiba". Dėje, susidūrusi su tokiais "perliukais" jaučiuosi kaip tikriausias "runkėlis"...
P.S.: dažniausiai tokias knygutes ar kt. leidinius leidžia tokie "asmenys" ar "imonės" kurioms reikia "praplauti" kokius nors projektiniuis pingigus, t.y. bet kaip/pigiai/greitai ir tiražas neatitinka išleidžiamų kiekio... korupcija edukacijai... ir aciprašau už klaidas, nes "zlastis ima"... :D
Anonimiškas sakė…
man atrodo, kad ta voverė - tai nufotografuota voverės iškamša, o ant viršaus užpieštas veidas ir rūbeliai :)
Edvinas sakė…
Jei būtų skaitęs tą "Sigutę", tai karvytė taip linksmai nesišypsotų.

Populiarūs įrašai