Mindaugo karūnacijos minėjimo istorijos

Mindaugo karūnacijos metinių, kitaip – Valstybės dienos – vizualinė komunikacija man priminė 2003-uosius...

Tais metais LGDA kartu su Kultūros ministerija surengė plakato ir logotipo konkursą, skirtą įamžinti Mindaugo karūnacijos 750-ąsias metines. Laimėjau abejose kategorijose (viso buvo pateikti 21 plakato ir 80 ženklų projektai), tačiau naudojamas buvo tik logotipas. Abi premijas ministerija sumokėjo, bet mano plakatas (viduryje) kažkam užkliuvo ir liko "stalčiuje". Miestą (miestus?) užpildė oranžiniai-tekstiniai plakatai (nepatvirtintais duomenimis dail. A.Každailio darbas).

Tais pačiais metais Seimas per leidyklą "Valstybės žinios" išleido dar vieną nacionalinį plakatą, skirtą tai pačiai sukakčiai paminėti, kurį sukūrė dail. Bronius Leonavičius. Plakatas išties puikus. (Beje, B.Leonavičius dalyvavo ir LGDA/KM konkurse, kuriame su kitu plakatu užėmė trečią vietą.) 

Štai šis plakatas atgimė ir 2011-aisiais. Dabartinė kampanija yra vėl privati JCDecaux iniciatyva (kaip kad buvo su Lietuvos vardo paminėjimo 1000-čiu 2009-aisiais). Belieka tik apgailestauti, kad valstybė nebeskiria lėšų iškilių šalies datų paminėjimui.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
įdomu kuo susijusi archajiškos temos naudotė su tokiu archajišku arba ikistoriniu kreivinės programos naudojimu :) turiu omenyje transformacijas paskutiniame plakate...

Populiarūs įrašai