30-asis PC gimtadienis

Lygiai prieš 30 metų, 1981 m. rugpjūčio 12 d. (keistas laikas išleisti naują produktą), IBM išleido pirmąjį asmeninį kompiuterį – IBM 5150 PC, kuris, iš esmės, buvo visuotinės kompiuterizacijos pionierius. Kompo parametrai: procesorius – 4.77 Mhz Intel 8088, flopikas - 160 kB (diskavedis parduodamas atskirai), kietojo disko dar nebuvo, o RAM – nuo 16 iki 256 kB, operacinė sistema - DOS (beje, tikėtasi, kad DOS bus tik laikina OS, kurią ilgainiu pakeis "rimta", IBM sukurta OS/2 opearcinė sistema; žinom kuo visa tai baigėsi :), pelės dar nebuvo. Kaina – nuo 1565 USD iki 3000 USD. Šis modelis baigtas gaminti 1987 m. balandžio 2 d.


Pirmą kartą PC (nepamenu ar tai buvo IBM) "pačiupinėjau" berods 1987 m. VU Kauno fakultete. Universiteto kompiuteris jau turėjo pelę ir kažkokią grafinę programą, kuria buvo galima "piešti". Tačiau su PC/Windows tandemu man dirbti taip ir neteko. Nuo 1991 m. "prilipęs" prie Macintosh'o...

Komentarai

Rokiškis sakė…
Tai tikrai ne pirmas asmeninis kompiuteris, nepriklausomai nuo to, kaip vertintume. Kita vertus, tai išties modelis, kuris labai smarkiai pakeitė visą IT vystymąsi - iki šiol dauguma kompiuterių tėra smarkiai išvystytos to paties IBM PC versijos.

Šiaip, standartinė IBM PC komplektacija buvo su dviem diskasukiais po berods 360kb ir 64kb RAM.

O pirmi asmeniniai kompiuteriai buvo gerokai anksčiau - priklausomai nuo to, pagal ką vertintume, galim įvardinti PDP-8, PDP-11, Altair, Commodore Pet, TRS-80, Apple ][, bet tai tikrai ne IBM produktai :-)
Anonimiškas sakė…
skaityk kas parasyta, pries trolindamas. Niekas neraso, kad tai pirmas pasaulyje AK. Rasoma, kad tai pirmas IBM isleistas AK, ir kad tai visuotinės kompiuterizacijos pionierius.
Rokiškis sakė…
Tai nėra ir pirmas IBM išleistas asmeninis kompiuteris, o ir tekste yra apie pirmąjį asmeninį kompiuterį, o ne apie pirmąjį IBM kompiuterį, bet kita vertus, kai pareina pasažai apie trolinimą - tai jau lotuliukas :D
Vidas sakė…
Jei 87 su pele tai lyg ir Apple kompas turėjo būti, nes jie maždaug tuo metu ją ir sugalvojo ir pradėjo įvedinėti.

Populiarūs įrašai