Lietuva: kodėl pas mus taip viskas sudėtinga?


Čečėnija, kurios BVP ~2.1 Mlrd. JAV dol. (2009) per 5 metus (2006 - 2011 m.) pasistatė 30 000 vietų futbolo stadioną Grozne (270 000 gyv.). O štai 2003 m. Jungtinės Tautos pavadino Grozną labiausiai sugriautu planetos miestu.

Lietuva, kurios BVP ~40 Mlrd. JAV dol. (2011) ir kurioje per 20 metų nevyko jokių karų, stadiono (bent vieno) taip ir nesugebėjo pasistatyti. Net ir pabaigti pradėto prie Akropolio neįstengė – korupcija, partinės rietenos, asmeniniai VIPų interesai ir t.t. 

Be abejo, atsakymas gali būti ir toks - už Grozno stadioną sumokėjo Rusija. Bet kad ir Lietuvoje beveik visas statybas kofinansuoja Europos fondai (pvz. naujosios krepšinio arenos)…

2005 m. pristatyta Naujosios Vilnios futbolo komplekso idėja (preliminari sąmata - 100 Mln. Lt, t.y. ~1.5 karto mažesnė nei Žalgirio arenos Kaune kaina, tačiau jame numatyta vos 3000 sėdimų vietų – juokingas skaičius pusmilijoninei sostinei), matyt, ir liks gulėti stalčiuje arba statysime jį tiek pat metų, kiek ir naująją AE. 

Ir kodėl pas mus taip viskas taip sudėtinga?
Achmat Arena Grozne. 2011 m.

Achmat Arena Grozne. 2011 m.
Achmat Arena Grozne. 2011 m.
Achmat Arena Grozne. 2011 m

"Nacionalinio" stadiono griuvėsiai Šeškinėje

"Nacionalinio" stadiono griuvėsiai Šeškinėje

Naujosios Vilnios futbolo komplekso vizija



Komentarai

Norėtųsi atkreipti dėmesį, kad Čečėniją valdo Kremliaus išlaikomas diktatorius ir į šią autonominę respublika plaukia milžiniški pinigai, tam kad Kadyrovas (vietos prezidentas) suvaldytų maištininkus. Valdžios vykdomi grobimai ir žudymai vyksta kasdien. Beje, pats prezidentas Kadyrovas mėgsta važinėtis šarvuotu Lamborgini.

Jei ne Maskvos dotacijos ir brutalus režimas - šis kraštas skendėtų kare, o jo ekonomika net ir taikos salygomis būtų gal vos 10% to, kokia yra dabar. Negalima lyginti Čečėnijos ir Lietuvos. Niekaip. Mes gyvename skirtingose realybės, kurios susijusios tik tuo, kad ir ten ir pas mus veikia vienodi fizikos dėsniai.
Gabrielius sakė…
be to, rusai labai mėgsta paspardyt futboliuką, o lietuviai kašikus ir varėngrybas. kam jiem stadionai...
Edvardas sakė…
taip, Lietuvoje su stadionu situacija komiška, bet visgi pritarčiau, kad su Groznu negalima lyginti. Ten gi statoma neaišku kam, ne rinkos ekonomikos sąlygomis, kaip sovietmečiu. Nustebinęs vaizdas, kad stadione dar ir žiūrovų susinkusių prifotografuota, nes kitokia situacija su šiuo viešbučiu: http://www.lrytas.lt/-13316553581331620444-grozno-32-auk%C5%A1t%C5%B3-vie%C5%A1bu%C4%8Dio-prabanga-n%C4%97ra-kam-naudotis-video.htm
Dizainologija sakė…
Sutinku, palyginimas ekstremalus. Bet neužmirškime, kad ir Lietuvoje pastaytos Euroarenos (su ~40% Eurodotacija) - įvaizdinės. Kada jos atsipirks, jei žmonių mažėja, o perkamoji likusiųjų galia neauga? Pagalvojau ekspromtu, kad nepamenu, jog per 20 nepriklausomybės metų valstybė ką nors solidaus būtu pastačiusi ir dar be skandalų, vogimų ir su nauda Lietuvai. Būtingę? Kėdainiai, Achema, Alita, Mažeikiai, N.Akmenė, Elektrėnai, Ignalina - raudonmečio rojaus palikimas.

Ypač man patinka Vilniaus gatvėse ant stulpų "Traficon" transporto jutiklių gausa - akivaizdžiai "naudingas" milijoninis projektas, "išsprendęs" kamščių problemą. Ir sugalvok tu man vos 100 metrų ilgio akligatviuose (pvz. Palangos g.) po 2-3 kameras sumontuoti! Ar ten kada kamščių buvo??? O gal kameros nuo vagių saugo? Ir stulpų dizainas pritrenkiantis.
Dizainologija sakė…
Panevėžį slegia „Cido“ arenos išlaikymo našta
2012-03-31
Panevėžio savivaldybės derybininkai nepasiekė, kad miestui sumažėtų arenos išlaikymo našta – jos valdytojui bendrovei Panevėžio arenai ir šiais metais bus sumokėta per 2 mln. litų. Prieš penketą metų po tokia sutartimi parašus suraitę buvę Panevėžio vadovai tiek įsipareigojo verslininkams mokėti iki 2022-ųjų.

Populiarūs įrašai