Interviu Nr. 7 – Linas Rimkus


Per savo karjerą, kuri prasidėjo dar prieš Lietuvos nepriklausomybę, Linas Rimkus, šiuo metu besidarbuojantis savo grafinio dizaino studijoje "Kubo forma", sukūrė gausybę vizualinių identitetų ir grafinio dizaino darbų, tarp kurių –"Vilma", "Respublika" (įskaitant ir pirmąjį laikraščio maketą, o kaip buvo kuriama "Respublika" galima pasiskaityti čia.), "Lietuvos žinios". Jis buvo vienas pirmųjų "Macintosh" pionierių Lietuvoje, o gal ir pats pirmasis. Jam ištikimas iki šiol.


Kaip atrodo tipinė dizainerio Rimkaus darbo diena?
Tikriausiai ji nėra kažkuo ypatinga: kava, darbas, telefonai, el. paštas., vėl kava, pietūs ir … poilsis. Vakarop daugiau dėmesio skiriu internetui, pasidomiu naujienomis ir pan.

Kas tau kompanijos vadovui sunkiausia tavo darbe?
Kompanijoj dirbu vienas, tai didžiausia problema kai tenka būti vienu metu dviejose vietose. Bet tai labai mažas trūkumas, palyginti su privalumais.

Koks tavo idealus klientas?
Geras klientas tas, kuris sugeba aiškiai suformuluoti užsakyma. Tai yra didžiulė problema Lietuvoje… Niekada neklausiu kliento, ką jis norėtų matyti, nes tada nebeįdomu dirbti. Žinoma, tokiu atveju labai padidėja rizika išgirsti: „O mes visai kitaip įsivaizdavom…”. Visada produktyvu bendradarbiauti su klientu, kuris gali argumentuotai išreikšti savo nuomone ir prieš darbą ir po.

Kas padeda kūryboje ir kas trukdo?
Kūrybos procese labai svarbu nusiteikimas, darbo sąlygos, terminai, biudžetas ir t.t. O trukdyti gali labai daug kas, užtenka neišsimiegoti...

Kaip tau gimsta idėjos?
Grafiniam dizaine labai daug racionalumo, todėl bet kokiame sprendime emocijos turi išlikti motyvuotos ir pagrįstos. Laikui bėgant susiformuoja tam tikras matymo ir mąstymo būdas, padedantis greičiau atsirinkti tinkamus sprendimus. Labai svarbu su klientu išsiaiškinti jo problemą. Palyginčiau kartais su recepto išrašymu: vienu atveju problemos sprendimui reikia aspirino, kitą kartą netradicinės medicinos ir akupunktūros. O kartais iš karto matyti, kad niekas nepadės...

Kaip per paskutinius 20 metų kito tavo estetiniai ir dizaino idealai?
Nemanau, kad labai smarkiai pasikeitė. Žinoma, naujos technologinės galimybės daro poveikį, bet pats pagrindas išliko tas pats. Visada žavi netikėti sprendimai, paskutiniu metu įtaką darė Steve Jobso mąstymas, jo estetikos suvokimas. Kažkada stipriai paveikė Massimo Vignelli, manau jo grafinė kalba aktuali ir šiandien.

Ar vykdai kryptingą naujų klientų paieškos politiką? Ar rūpiniesi savo studijos (ar savo) profesinio įvaizdžio formavimu?
Deja, šiame fronte negaliu girtis pasiekimais. Nors kai nereikia ieškoti klientų, tai irgi nėra blogai. Paskutiniu metu vis sugrįžtu prie savo internetinio puslapio, taigi tikiuosi, kad tai prisidės prie studijos žinomumo.

Kokius keli kriterijus geram dizaino darbui?
Manau, kad tiksliai nesugebėsiu apibūdinti. Jis turi būti išbaigtas, originalus, niekas neturi erzinti, lengvai suvokiamas, atitikti savo paskirtį ir t.t.  Bet ir tada jis gali būti visai nekoks…:) Todėl man tai ir patinka.

Kaip vertini šiandieninę g/dizaino situaciją Lietuvoje - dizainerio santykius su užsakovu, dizainerių profesionalumo lygį ir pan.?
Nesu ekspertas ir nenorėčiau daryti kažkokių apibendrinimų. Yra tikrai gražių, gerų darbų ir įdomiai dirbančių dizainerių. Užsakovai labai nevienodi, bet jei stipriam užsakovui pavyksta sutikti ambicingą dizainerį, tai visada galima tikėtis rezultato.  

Ar turi šriftų-favoritų? :)
Kažkada galvojau, kad jų yra per mažai, dabar manau, kad per daug :) Favoritu tampa tas, kuris labiausiai tinkamas situacijai. Kitą kartą gali būti visai kitas… Bet kuriuo atveju, tai viena įdomiausių kūrybinio proceso dalių.

Ką darytum kitaip savo – dizainerio – kelyje?
Jei su dabartinėm priemonėm, tai labai daug ką būtų galima pakeisti...

Kas turėjo didžiausios įtakos g/dizainui per paskutinį dešimtmetį?
Tikriausiai labai padidėjusios kinetinės ir 3D technologijos.


Ačiū, Linai.
1984
1989
1992
1993
1999
2000
2001
2003
2005
2006
2010
2011

Komentarai

Edvardas sakė…
Apie Respublikos kūrimą buvo labai įdomu skaityti! (nors tai ir buvo tik 6alutin4 interviu nuoroda)

Populiarūs įrašai