Interviu Nr. 8 – Miglė Vasiliauskaitė ir Kotryna Zilinskienė




Miglė ir Kotryna aka dizaino studija"PrimPrim" yra vienos jauniausių šioje interviu serijoje. Abi dizainerės 2010 m. sėkmingai baigė magistratūros studijas: Miglė – Politecnico di Milano, Kotryna – VDA. Nežiūrint į savo jauną amžių, aktyvumo joms galima pavydėti – tik pabaigusios mokslus, abi nepabijojo imtis iš esmės nelengvo dizaino verslo, jos ir tarp "555 Junior" organizatorių, ir tarp Vilniaus promo akcijos "Vilnius Inside" kūrėjų, jų galvose reguliariai atsiranda daugybė pašėlusių idėjų. O ką reiškia "PrimPrim" taip ir užmiršau paklausti...

Kaip atrodo tipinė Prim Prim darbo diena?
Pradedam dirbti 9.30, bet susirenkam iki 10, įjungiam šildymą, internetą, plaunam vakarykščius neplautus puodelius, plikom ir geriam arbatą. Apsitariam dėl darbų, papildom bendrą darbų sąrašą ir po visų pasitarimų apie 11 nusisukam į savo kompiuterius. Po poros valandų prasideda panika, kad nieko nespėjam ir atsisakom eiti pietų. Po valandos visgi išeinam iki Ikiuko. Grįžusios toliau vykdome planus iš sąrašo. Tarp 6 ir 7 baigiasi darbo diena. Kartais darbo diena niekada nesibaigia. Kartais vidury dienos paliečiama jautri tema ir per pokalbius prie darbų nebegrįžtama.

Kas jums sunkiausia jūsų darbe?
Miglei sunkiausia atsikelti ryte ir ateiti iki darbo. Abiems sunku nesinervinti, kai kūrybinio proceso metu prisimenam neišrašytas arba neapmokėtas sąskaitas, neatsakytus emailus ir laukiančius nemalonius skambučius. Sunku mandagiai atsisakyti dirbti su nemandagiu klientu.

Koks jūsų idealus klientas?
Nesikabinėjantis prie milimetriukų, dūduojantis kūrybinę laisvę, pasitikintis mumis, įsimylėjęs Prim Prim braižą. Posakis “Klientas visada teisus” mums netinka. Jei karalius nuogas, sakom, kad jis nuogas.

Kas padeda kūryboje ir kas trukdo?
Miglei trukdo Kotryna. Padeda irgi Kotryna. Kotrynai trukdo Miglė. Padeda irgi Miglė. Klientų neorganizuotumas, nežinojimas, ko jie nori, nuomonės keitimas. Dažnai klibiname klientus, kad greičiau suktųsi.

Kaip jums gimsta idėjos?
Krinta iš dangaus. Kartais randam penktadieninio vyno stiklinėje. Kartais išspaudžiam labai prispaudusios viena kitą. Kartais išsprendžiam matematiškai. Kartais nusirenkam visą laiką buvusias šalia, ant stalo.

Kaip (ar) per paskutinius 10 metų kito jūsų estetiniai ir dizaino idealai?
Prieš dešimt metų abi buvome dešimtoje klasėje ir vargiai turėjom dizaino idealų. Estetinių gal turėjom kiek daugiau. Todėl per 10 metų viskas pakito radikaliai. 
Tada: idėjos minimalios, išpildymas maksimalus. Dabar: idėjos maksimalios, išpildymas minimalus.

Ar vykdote kryptingą naujų klientų paieškos politiką? Ar rūpinatės savo studijos (ar savo) profesinio įvaizdžio formavimu?
Klientai vykdo kryptingą mūsų paiešką. Taip mes ir susitinkam :) Įvaizdį formuojam. Truputį. 

Kokius keliate kriterijus geram dizaino darbui?
Pasitikim viena kitos skoniu, išprusimu ir jausmeliu, tad pirmiausiai žiūrim, kad patiktų ir įtiktų abiem PRIM. Dvigalvio drakono galvų susitarimo testas.

Kaip vertinat šiandieninę g/dizaino situaciją Lietuvoje - dizainerio santykius su užsakovu, dizainerių profesionalumo lygį ir pan.?
Lietuva nesiskiria nuo viso likusio pasaulio - čia, kaip ir kitur, yra ir tobulo dizaino pavyzdžių, ir savadarbių "Comic sans" A4-tukų ant langų. O su užsakovais ir santykiais mums tikrai nuskilo – NiekšoTipo-negerbiantis-vėluojantis-nemokus-neišmanantis-besikišantis monstras retai pasitaiko.

Ar turit šriftų-favoritų? :)
Labai džiaugiamės lietuvių dizainerio Eimanto Paškonio sukurtu šriftu "Magnel"! Remiam tautiečius, tai jį ir sau ir klientams esam pirkę ir naudoję. Šiaip šriftus visad perkam, neieškom kompromisų, renkam pagal projekto veidą.

Ką darytum kitaip savo dizainerio kelyje?
Net ir tie dalykai, kuriuos darydamos suklydom, atvedė mus ten, kur esam dabar. O būti čia mums labai patinka!

Kas turėjo didžiausios įtakos g/dizainui per paskutinį dešimtmetį?
Programišiai

Ačiū Kotryna ir Migle!



Simbolių šriftas „Balta“

Parodos „Žvilgsnis į save 2010-2011“ katalogo dizainas

„Lietuva Expo 2012 Yeosu Korea“ logotipas ir stiliaus ornamentas

„Taste the Font“ šriftai pietums

UNESCO pasaulio paveldas Lietuvoje

Komentarai

Dainius Me sakė…
Magnel f raidė labai faina, Prim Prim irgi fainos atrodo :)
Anonimiškas sakė…
nr. 9?

Populiarūs įrašai