Pasiūlymas g/dizaineriui: A) emigruoti

Kodėl? Tapus laisvai samdomu dizaineriu ar UAB'u rasti gerų klientų jums bus be galo sunku. Mokūs ir išprusę klientai renkasi žinomus vardus bei reklamos agentūras, nemokūs ir neišprusę už jus geriau žinos, koks turi būti dizainas. Prie valstybinių institucijų užsakymų neprisikasite, viešuosiuose konkursuose pražilsite ir vis vien nieko nepešite, smulkesnius (iki 10 000 LT) užsakymus gaus valstybės tarnautojų draugai/giminaičiai. Tokia jau mūsų sistema. Kad išgyventumėte iš tų smulkių klientėlių užsakymų, turėsite užmiršti civilizacijos pasiekimus, t.y. 8 val. darbo dieną ir 5 darbo dienų savaitę. Ir sutiksite dirbti bet kokį dizaino darbą už bet kiek. Todėl mano pasiūlymas – emigruoti. Kad ir kaip nebūtų keista, bet turiu pripažinti, kad Lietuvos verslininkai dar nepasiruošę suvokti g/dizaino (ženklodaros) teikiamą naudą, jo realią kainą, o valstybinių užsakymų paskirstymo mašina visiškai nepritaikyta laisvai samdomiems ir paslaugų sektoriaus mikro įmonėms.

B) kelias – gyventi Lietuvoje, bet numoti į Lietuvos klientus. Taip pasielgė visos didesnės Lietuvos įmonės. Jos dirba eksportui, nes ir Lietuvos  rinka ir Lietuvos klientų perkamoji galia yra maža. Renkantis šį kelią, jūs privalote puikiai (pabrėžiu – PUIKIAI) kalbėti ir rašyti angliškai – ne blogiau nei Vladas Griškevičius ir visą savo energiją ir priemones (tinklalapius, tinklaraščius) nukreipti į klientų paiešką užsienyje. 

Trečias kelias - dirbti Lietuvos kompanijoje ar užsienio kompanijos Lietuvos filiale samdomu darbuotoju. Na, bet nesunku suvokti šio pasirinkimo "žavesį" (ir dėl vieno didžiausio pasaulyje darbo santykių apmokestinimo ir dėl kitų faktorių).

Rinkitės.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Na va, o aš dirbu ir galvoju, kodėl taip nežmoniškai sunku... Tačiau Lietuva vis dar tikėjimo neprarandu. Mane asmeniškai daug labiau liūdina apskritai visuomeninė sistema, nepaisant konkrečios šalies. Ir mano, kaip dizainerio pirmas ir pagrindinis tikslas - neprisidėti prie masinio smegenų plovimo, o vietoj to šviesti žmones ir kurti geresnį gyvenimą.
Dizainologija sakė…
Matyt esame bendraminčiai, nes štai jau 10 metų tik tuo ir užsiimu.
Unknown sakė…
Kol kas vis dar variantas B.
Unknown sakė…
Man atrodo, kad įraše V. Griškevičius skaito bėgančios eilutės tekstą, nes žiūri į vieną tašką ir kalba kažkaip "keistai sklandžiai", "keistai intonuodamas".

Populiarūs įrašai