Socialinė-kultūrinė reklama? Kas tai?


Tai komunikavimo žanras, kurį reikėtų įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą. Mat tie pavyzdžiai, kuriuos retsykiais išvystame gatvėje, greičiau diskredituoja lietuvišką socialinę ir kultūrinę komunikaciją, nei ją reprezentuoja.




Štai ir šie plakatai, kurių užsakovas neaišku kas, nes nėra nei vieno logotipo, parodo ne tiek dizainerių kūrybinę impotenciją, kiek valstybinių institucijų pilkos valdininkų klasės kompetencijos lygį ir jos požiūrį į nacionalinę kultūrą ir jos viešinimo finansavimą. O dar visai neseniai Kultūros ministerija džiaugėsi, jog 2014 m. ji pagaliau tiesiogiai disponuos Europos sąjungos skiriama struktūrinių fondų parama...

Paskutinį kartą dėmesio vertą kultūros srities plakatą mačiau bene 2011 m., jis buvo skirtas Česlavo Milošo metams ir sukūrė jį lenkų dailininkas Michał Tadeusz Golański, laimėjęs Vilniaus m. savivaldybės ir Lenkų kultūros instituto organizuotą konkursą (kuriame dalyvavo 21 autorius, jam buvo pateikta virš 50 darbų).
Dailininkas – Michał Tadeusz Golański

Graudu.

Komentarai

Joris sakė…
Lenkai visuomet stipriai su plakatais.
Marius sakė…
Teko Vilniaus savivaldybėje dalyvauti Milošo plakatų atrankoje. Savivaldybės atstovai bandė "prastumti" savų žmonių variantus su skurdokomis idėjomis ir estetika. Gerai, kad buvo daugiau vizualinės kultūros atstovų komisijoje, pavyko šaunausia variantą patvirtinti, kaip laimėtoją.
—vg— sakė…
Į šoną, bet netoli: ką Jūs, kaip dizaineris, manot apie pašto ženklą, skirtą Donelaičio 300-mečiui? (nuorodos nededu, lengvai randama)
Dizainologija sakė…
Apie 2013 m. keturis kart nugalėtoją rašo "Respublika" http://goo.gl/SB5Fii. Sunku komentuoti. Pašto ženklai - skaudi tema, kuria rašiau ne kartą, tačiau kol komisijoje sėdės keisti dėdės, tol ši subtilios grafikos sritis ir toliau degraduos. Konkursą daugybė profesionalų ignoruoja (nežinau priežasčių), tad komisija renka laimėtojus iš savo žmonių/darbuotojų rato, o ir estetikos ir meistrystės kriterijai jau nuleisti žemiau grindjuosčių. Aš asmeniškai šį konkursą boikotuoju (nors ir esu triskart laimėjęs). Kol bus dabartinė komisija (beje, įslaptinta), kol bus dabartinis konkurso viešinimas (matyt reiktų paminėti ir honorarų dydį), tol turėsime, ką turime.

Populiarūs įrašai