Pagrãžinta realybė pagal liberalus


Yra toks kompiuteriu apdorotas pasaulio vaizdavimo būdas, vadinamas"Augmented reality" (išplėstinė, praturtinta realybė), kai kompiuteris manipuliuoja tikrove ir fantazija, kurdamas naują, tarpinę realybę.

Tuomet reikėtų ir sąvokos "Embellished relaity" (pagrãžinta realybė), kai Photoshopu manipuliuojama tikrovė, kad ji būtų gražesnė, įtaigesnė, solidesnė. Bet vienas dalykas L'Oréal, visai kitas – politika.

Štai liberalų vadų fotosesijiniai portretai. Daliai jų pilkas popierinis fonas pasirodė nuobodus ir nesolidus. Tuomet dizaineris juos Photoshopu įkomponavo kažkokio pastato fone. Būk tai ministerijos. Esą tai solidžiau. Visi prie to paties pastato. Juokinga. Nes matai klastojimą. Net pastato ir personažų perspektyvos kampas nesutampa. 

Kokios gi iš šio fotošopinio veiksmo gali kilti konotacijos? Kad ir pasąmonėje. Grãžina fotosesiją, grãžins dokumentus, sąskaitas, atsakaitas? Klastos, kad būtų solidžiau ir gražiau? Neturtingi, nes neturi pinigų nusifotografuoti prie tikrų pastatų? Gal pastatas – tai ministerijos metafora? Tuomet visi sietini su ta pačia viena ministerija? Juokinga. Gal pastatas – tai jų štabas? Ne, tai ne jų štabas. Tai pagrãžinta realybė.

Prieš žengiant viešą žingsnį, politikams būtų neprošal paklausti semiotikų ir psicohologų nuomonės ar žingsnis bus teisingai suprastas ar interpretuotas. Pasąmonėje.

Komentarai

Andrius R. sakė…
Komentaro apie dizainą kaip ir nesuradau tekste, viskas apie tai kaip autoriui nepatinka liberalų sąjūdis, nerimta. Man tai irgi atrodo, kad toks fonas yra solidžiau nei pilkas fonas. O jei jie tikrai būtų sustoję į eilutę ir visi nusifotkinę prie tikro pastato tai būtų dar kvailiau, nes sietų save su konkrečiu pastatu ir vieta. Dabar tai išblurinta spalvinė abstrakcija, kuri kiekvienam ir leidžia pamatyti tai ką jie nori matyti. Ten kokį Masiulį ar tai seime, savivaldybėj, prezidentūroj, Briuselyje. Spėčiau būtent taip tie psichologai ir pakomentuotų tokį sprendimą.
Dizainologija sakė…
Na, jūsų labai ribotas supratimas apie tai, kas yra dizainas. Tekste kalbama apie fotomontažą, ir tai, aišku, nieko bendro su dizainu neturi :) O šios pastabos atsirado visai ne dėl simpatijų ar antipatijų, nors, tiesą sakant, valdžioje nematau nė vienos visuomenes interesus atsotvaujančios partijos, liberalai - ne išimtis (be to, jų ir logas nelabai vykęs).

Populiarūs įrašai