"Eurobasket 2015" drama


Dėl karo Ukrainoje 2014 m. kovo 19 d. FIBA paskelbė, kad čempionatas bus perkeltas kitur.

2014 m. rugsėjo 8 d. FIBA priėmė sprendimą 2015 m. Europos vyrų krepšinio čempionatą perkelti į keturias valstybes. Po atrankos buvo išrinktos Kroatija, Vokietija, Prancūzija ir Latvija. Suprantama, ir čempionato grafinis komunikavimo stilius, kurį dar 2013 m. sukūrė garsioji portugalų studija "Brandia Central" ir kuris rėmėsi nacionaliniais Ukrainos grafiniais elementais, nebegalėjo būti panaudotas.



Naująjį "Eurobasket 2015" identitetą FIBA užsakė slovėnų dizaino agentūrai "Zadrga" (liet. "Užtrauktukas"), kuri jau buvo sukūrusi Slovėnijoje vykusio "Eurobasket 2013" grafinį stilių. "Zadrga" projektas nurungė dviejų agentūrų iš Italijos ir D.Britanijos pasiūlymus. Naujasis stilius buvo pristatytas 2014 m. gruodį. Mano manymu jis nusileidžia portugalų sprendimui, nes slovėnams teko nelengva užduotis per maždaug pusmetį sukurti kosmopolitinį, tinkantį bet kuriai šaliai, stilių. 

Tradiciškai tokių renginių grafinis stilius remiasi nacionaliniais motyvais. Tai reikalauja daug tiriamojo ir analitinio darbo, ypač jei reikia gilintis į visai kitos kultūros šalies paveldą. Slovėnų sprendimui trūksta lengvumo, optimizmo ir kontrasto, jis man susišaukia su sunkiuoju legendinės slovėnų grupės "Laibach" muzikos ir estetikos stiliumi.

Komentarai

Populiarūs įrašai