Kaip „N“ ir „K“ prievarta apvesdino


Prisipažinsiu – kai pamačiau atnaujintą „Klaipėdos naftos“ logotipą ilgai sukau galvą, negalėdamas suprasti, ką reiškia kablys virš „N“. Krano gervę? Ženklą „mažiau už“? Piktogramą „atgal“? Kol pagaliau toptelėjo, kad tai „supaprastinta“ „K“. Tuomet kilo natūralus klausimas – o kodėl „N“ ir „K“ iš skirtingų šriftų? Atsakymo neradau. Ir ši eklektika matoma visose logo dalyse.



Eklektika
Šūkiui parinktas nemokamas Frank Hemmekam iš "Fontfabric" eklektiškas šriftas "Baron" („I“ su taip vadinamais „egiptietiškais“ serifais, „A“ – smailia viršūne, „M“ – bukais galais). Nesuprantama, kodėl pasirinktas būtent šis šriftas (kad nemokamas?) ir kokio tikslo siekė dizaineris, panaudodamas šią eklektiką ultra konservatyvioje srityje veikiančios kompanijos įvaizdžiui. Nes formuojamasi nei šioks, nei toks kompanijos įvaizdis – pvz., iškrentantys iš bendro stiliaus „P“ ir „R“ suraitymai perteikia tik trumpalaikius šriftų mados vėjus.


2xKN
Nesuprantama, kam du kartus kartojamas KN? Tiems, kas neperskaitė didžiojo simbolio, sufleruojamas atsakymas mažuoju? Ir kodėl dingo pilnas pavadinimas „Klaipėdos nafta“? Neproporcingai didelis abiejų simbolio dalių dydžių skirtumas kerta per logotipo funkcionalumą mažame mastelyje (pvz. iš toli), nes mažoji KN tampa nebeįskaitoma. Apskritai, išsikišęs„K“ likutis trukdo visam logotipui – aplink logą kuriamoje privalomoje apsauginėje erdvėje formuosis didelės baltos tuštumos.

Senasis ir naujasis logotipai
Kalambūras - ar jis tinka?
KN veiklos sritis konservatyvi, tad kam žongliruoti kalambūrais? Juolab, kad nei angliškai, nei rusiškai kalambūro neišversi. Juolab, kad galima būtų ginčytis ar tai AB "Klaipėdos nafta" kuria Nepriklausomybę, juk mes  ją kuriame visi – savo mokesčiais, už kuriuos perkamas kuras, o KN atlieka logistikos ir paskirstymo vaidmenį. Prisiimti visus laurus sau? Net ir idėja statyti supertankerį priklauso ne jai.


Svetainė
Svetainėje gausu klaidų, kokių nederėtų turėti tokio kalibro kompanijai. Agnės Kairytės, stebėtojų tarybos pirmininkės, pavardė rusų vertime pametė „й“ (turi būti Кайрите), rusiškoje versijoje meniu skiltyje rašoma „Пресс“, lietuviškai tai – „Presas“ (arba net „Pilvo presas“), o turėtų būti „Пресса“. Ten pat investuotojams skirtame meniu tekstai neišversti ir prijungtas angliškas meniu. Meniu „Finansinė informacija“ – tuščia, bet jums nežinant, be jūsų sutikimo slapta į kompiuterį atsiunčiamas „morningstarreport20170325011257“ PDF failas…

Пресс vietoje Пресса
Iš čia į jūsų kompiuterį slapta atkeliaus PDF... 

Turi būti Кайрите

Reziume
Logotipui trūksta funkcionalumo, prasmės ir kontekstualumo.

KN dizainas – Lowe Age (Google - loweage.lt, FB – age.lt, beje, abi svetainės neveikia).
SaveSave

Komentarai

Unknown sakė…
Man šis KN logotipas atrodo kaip abstrahuotas ir mechanizuotas "Norfos" ženklas. N same Black
http://logotipukvizas.lt/wp-content/uploads/2014/02/Norfa-150x150.png

Laurius sakė…
Teisingai padaryta su fontu: https://www.facebook.com/harmmanfashion/photos/a.1247060708665387.1073741825.1247059238665534/1247060715332053/?type=1&theater

Populiarūs įrašai