KEVIN KELLY 68 IŠMINTIES KRISLAI


Futurologas, žurnalo "Wired" įkūrėjas ir redaktorius, daugelio bestselerių autorius Kevin Kelly 68-ojo gimtadienio proga savo svetainėje kk.org visiems paskelbė 68 patarimus. Tobulos brandaus žmogaus įžvalgos. Štai jos.

Mokykitės kaip mokytis iš tų, su kurių nuomone nesutinkate ar net jus įžeidusių. Patikrinkite ar galėsite atrasti tiesą tame, kuo jie tiki.

Būti entuziastingu prideda 25 IQ balus

Visada teiraukitės terminų. Terminai pašalina nereikalingus ir vidutiniškus sprendimus. Jie apsaugoja jus nuo perfekcionizmo, todėl jūs skatinamas ieškoti kitokio sprendimo. Kitoks yra geriau.

Nebijokite užduoti klausimų, kurie gali skambėti kvailai. 99% atvejų visi kiti žmonės galvoje turi tą patį klausimą, bet kuklinasi jį užduoti.

Mokėjimas klausyti yra super jėga. Klausydami tų, kuriuos mylite, nenustokite klausti “papasakok daugiau”, kol jiems nebeliks ko pasakoti.

Vertingas tikslas metams – išstudijuoti kokią nors temą taip giliai, kad nustebtumėte, kokiu neišmanėliu buvot vos prieš metus.

Dėkingumas atrakins visas kitas dorybes ir šią savybę jūs galite nuolat tobulinti.

Pakviesti ką nors kartu papietauti / pavakarieniauti – visada gera ir nesunkiai įgyvendinama idėja. Ji visada suveikia kviečiant senus draugais ir tai puikus būdus įsigyti naujų.

Nepasitikėkite universaliais klijais

Reguliarus skaitymas vaikui sukurs stipresnį abipusį ryšį ir lavins jo vaizduotę

Niekad nenaudokite kreditinių kortelių kreditiniams pirkiniams. Vienintelis priimtinas kreditas ar pirkimas skolon – tai pirkinys, kurio vertė augs, pvz. namas. Neįsiskolinkite nevykėliams.

Profesionalai – tai mėgėjai, gebantys elegantiškai atsigauti po padarytų klaidų.

Išskirtiniai pareiškimai reikalauja neeilinių įrodymų, kad jais patikėtų.

Nebūkite protingesniu už visus. Bendraukite ir mokykitės iš protingesnių už jus. O dar geriau, jei surasite protingų žmonių, kurie su jūsų nuomone nesutinka.

Trijų taisyklė pokalbiuose: kad sužinoti tikrąją priežastį, klauskite žmogų apie tai, ką jis pasakė, nuodugniau. Po to vėl ir vėl. Trečią kartą atsakymas bus arčiausiai tiesos.

Nebūkite geriausiu. Būkite vieninteliu.

Visi kuklinasi. Visi laukia, kada prisistatysite, laukia, kol atsiųsite el. laišką, laukia, kol pakviesite į pasimatymą. Pirmyn.

Kada gaunate neigiamą atsakymą, neimkite to giliai į širdį. Turėkite omeny, kad žmonės – kaip ir jūs – užsiėmę ir yra nuolat blaškomi. Pamėginkite dar kartą vėliau. Stebėtinai dažnai antras kartas dažnai būna sėkmingas.

Įpročio vertė tame, kad jis pašalina derybas su savimi ir nebereikia eikvoti energijos sprendžiant, daryti ar nedaryti – tiesiog imate ir darote.  Geri įpročiai gali būti įvairūs – nuo įpročio sakyti tiesą, iki tarpdančių valymo su siūlu dantims.

Operatyvumas – pagarbos ženklas.

Jaunystėje išbandykite bent 6–12 mėn. gyvenimą dideliame nepritekliuje – mažutėliame kambarėlyje, turėdami kuo mažiau daiktų, valgydami bulves ir makaronus. Jūs sužinosite kaip atrodo “dugnas” ir kiekvieną kartą, kai ateityje rizikuosite, nebebijosite blogiausio scenarijaus pasekmių.

Patikėkite, nėra jokių “jie”

Kuo labiau jūs domitės kitais, tuo jūs jiems įdomesni. Kad būti įdomiu, rodykite susidomėjimą.

Ugdykite savo dosnumą. Niekas mirties patale dar nesisielojo, kad atidavė per daug.

Kad sukurti ką nors gero, reikia tiesiog daryti. Kad sukurti ką nors išskirtinio, reikia perdaryti, ką padarėte, vėl perdaryti ir vėl. Perdarymas –  išskirtinių dalykų sukūrimo paslaptis.

Auksinė elgesio taisyklė niekad nepaves. Tai visų dorybių pagrindas.

Jei jūs namie ko nors ieškojote ir pagaliau radote, po to, kai pasinaudosite tuo daiktu, nedėkite jo ten, kur radote. Padėkite jį ten, kur pradėjote jo ieškoti.

Taupyti pinigus ir juos investuoti yra labai geri įpročiai. Dešimtmečiais be didelių svarstymų reguliariai investuojamos mažos sumos yra viena iš turto paslapčių.

Klysti žmogiška. Mokytis iš savo klaidų yra nuostabu. Niekas neišskiria žmogaus labiau, nei gebėjimas greitai pripažinti savo klaidas ir prisiimti atsakomybę už jas bei greitai jas ištaisyti. Jei suklydote – prisipažinkite. Atsakomybė turi stebėtinai galingą poveikį.

Niekad neįsivelkite į karus Azijoje.

Jūs galite būti apsėsti tuo, kaip geriau aptarnautumėt savo klientus, pirkėjus arba jūs galite būti apsėsti, kaip įveiktumėt konkurentus. Abi kryptys veikia, bet būti apsėstu geresniu klientų aptarnavimu jus nuves toliau.

Rodykitės viešumoje. Nuolat. Woody Allen kartą pasakė: 80% sėkmės yra rodymasis viešumoje.

Atskirkite kūrybos procesą nuo gerinimo. Neįmanoma tuo pačiu metu rašyti ir redaguoti, kalti skulptūrą marmure ir ją poliruoti, ką nors daryti ir analizuoti. Jei pabandysite – vidinis jūsų redaktorius sustabdys kūrėją. Kol išradinėjate, nesirinkite variantų. Kol piešiate, netikrinkite ar teisingai. Kurdami pirmą variantą – nemąstykite. Kūrybinio proceso pradžioje kūrėjo protas turi būti laisvas nuo kritikos.

Jei jūs laikas nuo laiko nesuklumpate, tuomet jūs riedate nuokalne žemyn.

Turbūt mažiausiai logiška universali tiesa yra ta, kad kuo daugiau atiduodi kitiems, tuo daugiau gauni atgal. Suprasti tai reiškia išminties kelio pradžią.

Draugai geriau nei pinigai. Beveik viską, ką gali pinigai, draugai gali padaryti geriau. Bet kuriuo atveju turėti draugą su valtimi geriau, nei vien tik valtį.

Tikra tiesa: sunku apgaudinėti sąžiningą žmogų

Kai ką nors pametame, 95% atvejų daiktą randame ištiestos rankos atstumu nuo tos vietos, kur daiktą paskutinį kartą matėme. Gerai paieškokite šiuo spinduliu visose galimose vietose ir viską rasite.

Jūs esate tai, ką darote. Ne tai, ką kalbate, ne tai, kuo tikite, ne tai, už ką balsuojate, bet tai, į ką investuojate savo laiką.

Jei pametėte ar užmiršote į kelionę pasiimti įkrovimo laidą, įkroviklį ar adapterį, pasiteiraukite jų viešbutyje. Šiais laikais kiekviename viešbutyje galima rasti dėžių, pilnų paliktų kabelių, adapterių ir įkroviklių ir tikriausiai jose rasite jums tinkamą. Ir dažnai viešbučiai juos atiduoda veltui.

Neapykanta – tai prakeiksmas, kuris nepaliečia adresato. Ji apnuodija tik tuos, kurie ją jaučia. Atsikratykite pagiežos kaip nuodų.

Tobulinimams nėra ribų. Talento nesuteikta žmonėms po lygiai, bet tai, ką gavome, galime tobulinti be krašto.

Pasiruoškite: kai jau 90% pabaigėte bet kokį stambų projektą (namą, filmą, renginį, aplikaciją), norint jį pabaigti visą, įvairios likusios detalės pareiklaus dar 90% laiko.

Mirdami jūs paliekate viską, nusinešate tik savo reputaciją.

Prieš savo senatvę aplankykite kuo daugiau laidotuvių ir įsiklausykite. Niekas nemini velionių pasiekimų. Vienintelis dalykas, kurį žmonės prisimins – kokiu buvote tuomet, kai ko nors siekėte.

Nuo kiekvieno dolerio, išleisto rimtam pirkiniui, ateityje jūs sumokėsite dar vieną už remontą, techninį aptarnavimą ar utilizavimą.

Viskas, kas realu, prasideda nuo įsivaizdavimo, kas tai galėtų būti. Todėl vaizduotė yra galingiausia jėga visatoje ir įgūdis, kurį galite išlavinti. Ir tai vienintelis įgūdis gyvenime, kuris stiprėja, jei ignoruojate tai, ką visi žino.

Kai ištinka krizė ar nelaimė, neignoruokite jų potencialo. Be problemų nebūna progreso.

Kai vykstate atostogų, aplenkite miestus ir pirmiausia aplankykite didžiausius jūsų maršruto užkampius. Taip jūs maksimaliai padidinsite nuo visų keistenybių naujoje vietoje patirtą šoką ir sugrįžę džiaugsitės įprastais miesto patogumais.

Kai jus paprašys ką nors padaryti ateityje, pamąstykite ar sutiktumėte tai padaryti, jei tai reikėtų atlikti rytoj? Ne tiek jau daug pažadų gali praeiti šį neatidėliotinumo filtrą.

El. laiškuose apie žmonės nerašykite to, ką jums būtų nepatogu sakyti jiems tiesiai į akis, nes kada nors jie tai tikrai perskaitys.

Jei jums labai labai reikia darbo, jūs vadovui tampate dar viena problema. Jei jūs galite išspręsti daug duotuoju momentu turimų vadovo problemų, jūs praktiškai priimtas. Tam, kad jus priimtų į darbą, turite mąstyti kaip jūsų viršininkas.

Menas yra tai, kas lieka, pašalinus, tai kas nereikalinga.

Daiktų pirkimas retai suteikia gilų pasitenkinimą, o įgyta patirtis – suteikia visada.

Septyneto taisyklė tyrimams: jūs galite sužinoti viską, jei pasiruošę įveikti 7 lygius. Jei jūsų pirmasis šaltinis nežino atsakymo, paklauskite jo, į ką jis rekomenduotų kreiptis ir taip toliau, žingsnis po žingsnio. Jei šioje grandinėje pasieksite 7-ą šaltinį, jūs beveik visada sužinosite atsakymą.

Kaip atsiprašyti – greitai, konkrečiai ir nuoširdžiai

Niekada neduokite sutikimo prašantiems arba siūlantiems telefonu. Skubėjimas – tai maskuotė.

Kuomet kas nors jūsų atžvilgiu elgiasi bjauriai, grubiai, piktai ir su neapykanta, įsivaizduokite, kad tas kažkas yra ligonis. Tai palengvins pajusti empatiją tokiam žmogui ir padės palengvinti konfliktą.

Betvarkės sutvarkymas atlaisvins vietos jūsų tikrai vertingiems daiktams.

Jums tik atrodo, kad jūs norite tapti įžymiais. Perskaitykite bet kokio garsaus žmogaus biografiją.

Patirtis yra pervertinama. Samdydami darbuotojus, rinkitės pagal gabumus, o po to ugdykite jų įgūdžius. Daugumą tikrai nuostabių ar puikių dalykų padarė žmonės, darę tai pirmą kartą.

Atostogos + stichinė nelaimė = nuotykis

Apie įrankių pirkimą: pradžioje nusipirkite pačius pigiausius. Tada nusipirkite geresnes versijas tų įrankių, kuriuos naudojate dažniausiai. O jei jus uždega darbas su tam tikrais įrankiais, įsigykite geriausius, kuriuos tik galite įpirkti.

Išmokite dienos metu be jokio varžymosi 20 min. pamiegoti

Jei niekam nejaučiate aistros, laimės vaikymasis gali paralyžuoti. Daugumai jaunimo geriausias šūkis būtų “tapk ekspertu kokioje nors srityje”. Įvaldę vieną dalyką, jūs galėsite plėsti meistrystę tame, kas jums atnešą džiaugsmo.

Esu įsitikinęs, kad praėjus 100 metų daug iš to, ką šiandien vadinu tiesa, pasirodys klaidinga ir gal net gėdingai klaidinga. Ir aš labai stengiuosi suprasti, kur aš šiandien klystu.

Ilgalaikėje perspektyvoje ateitį nulemia optimistai. Jei norite būti optimistu, nebūtina užmerkti akis prieš visas mūsų sukurtas problemas. Tereikia įsivaizduoti kaip pagerinti mūsų gebėjimus spręsti problemas.

Už jūsų nugaros vyksta visatos sąmokslas, kurio tikslas – padaryti taip, kad jums pasisektų. Jį įgyvendinti bus daug lengviau, jei jūs šią pronoją (atlygį, t. y. pronoja – paranojos antonimas: planai, kaip žmogui pagelbėti.) priimsite.

Komentarai

Populiarūs įrašai