Welcome to Lithuania, land of beautiful fields?



Na, štai, pagaliau paviešintas dar sausio mėn. žadėtas ir tik balandžio gale kukliai asmeniniame Vilniaus uosto darbuotojo bloge pristatytas Vilniaus oro uosto naujas vizualinis stilius. Karštas komentaras:

Neabejotinai tai buvo reikalingas žingsnis ir, ko gero, gana sėkmingas (ID sukurtas per nepilną pusmetį – 2009 11 19 - 2010 04 27).

Pliusai:
• atsakyta į TVOU suformuluotą užduotį "Draugiškas, atviras, emociškai šiltas ir artimas, jaukus". Net per daug :)
• geros pritaikymo ir vystymo galimybės (kanceliariniai dokumentai, savireklama...);
• iliuminatoriaus idėja originali ir šviežia (aišku, galima diskutuoti ar iliuminatorius geriau tinka aviakompanijai ar oro uostui);
• gerai parinkta šiuolaikiška tipografija.

(Semantinės) Abejonės:
• abejoju ar "javų laukas" perteikia "modernumą" – sąlygą, įrašyta kūrybinėje užduotyje;
• abejoju ar spalvų gama (kaip, beje, ir Lietuvos vėliava) atspindi Lietuvos charakterį (greičiau Karibų salų kurortą). Keleiviai leidžiasi į urbanizmo nepaliestos agrarinės/kaimo turizmo valstybės javų lauką ("Kuriant ženklą norėta perteikti emocijas, kurias žmogus patiria matydamas Vilnių iš viršaus. Skirtingų formų ir spalvų abstrakcija atspindi Vilniaus vaizdą žvelgiant iš lėktuvo"). Aukštų technologijų nesugadintas kraštas :)

Minusai:
• Yra tik viena (tikiuosi klįstu) teksto su simboliu komponavimo versija - horizontali. Tai labai varžys logo pritaikomumą;
• Prastas žodžio "Vilniaus" raidžių kerningas (tarpai tarp raidžių), kažkodėl jis daug siauresnis, nei žodžių "oro uostas", todėl iš toliau žiūrint raidės liejasi;
• Jei nebus pakeistas VTOU tinklapis, logotipas jame atrodo kaip ne ten patekęs svetimkūnis.

Na, o būsimos uosto piktogramos dar 1974 m. sukurtos AIGA (tik be ovalo).

Primenu, kad šio ID kūrėja, vilniškė reklamos agentūra "Milk" buvo pasirinkta apklausos būdu iš keturių apklaustų agentūrų. Suprask - rinktasi pagal kainą ir "Milk" pasūlė mažiausią.

P.S. Beje, stebinantis pasitikėjimas rezultatu - Simonas Bartkus rašo, kad logas ir ID išsiųsti "Cannes Lions" apdovanojimams (net ne konkursui :) Linkiu parvežti liūtą :)

P.P.S. Stilistine-emocine prasme sprendimas labai artimas Talino oro uosto ID.

Komentarai

vapas sakė…
Kaip Simas rašo savo bloge, tinklapis bus keičiamas palaipsniui, bet keičiamas bus.
Edvardas sakė…
veik 500 komentarų S. Bartkaus bloge. oho, dar tiek neteko matyti lietuviškoje blogosferoje.

tik šitam šiuolaikiškam šrifte man vistiek nepatinka raidė "a" ir "k". bet čia asmeninė prizmė. šiaip šitą šriftą regis savo komunikacijoje naudoja Mezon.

o bendrai identitetas, kaip ir pats minėjot, geras, bet man irgi per šiltas, bijau sakyti vaikiškas, nes toks nėra (bet ant liežuvio galo kabo)
paulius sakė…
Jeigu apklausos būdu, reiškia, kad iš TVOU pusės kažkas turi gerus ryšius/pasitikėjimą MILK'ais ir dalyvavo tik jie. Likę "apklaustieji" tokiu atveju būna išankstinio nugalėtojo nurodytos įmonės, kurios kaip tyčia pasiūlo daugiau. Nežinau, man tai silpnai ir bendrai, ir kaip MILK'ams. Draugiškumas slysta į vaikiškumą, o jau ir taip afrikos žemyno spalvos mūsų vėliavoje virsta bele kuo, tik ne Lietuva.
akysmato sakė…
o uosto internetiniam puslapy logotipo spalvos turi judėti.

Populiarūs įrašai