Laiškas į niekur


Berods didysis W.A.Goethe suformulavo darbo eigos principus: pradžioje mes kuriame sudėtingai ir blogai, vėliau paprastai, bet dar vis blogai, dar vėliau – sudėtingai ir gerai ir pagaliau paprastai ir gerai. Nežinau tiksliai ant kokio laiptelio mūsų visuomenė stovi, bet aišku, kad dar apačioje.


Taip ir su viešaisiais pirkimais. Ypač kūrybinių paslaugų. Juk pirkimams iki 10 000 Lt VPĮ leidžia nesivelti į 20-50 psl. apimties konkurso sąlygų rašymus, visokių pažymų ir banko garantijų reikalavimus, neduokdie skaičių ne ten įrašysi – eliminuos. Tačiau 90% LT organizacijų būtent taip elgiasi – ne telefoninės ar raštiškos trijų kandidatų apklausos būdu. 

Jūs paminėjote sveiką nuovoką – patikėkit, ją reikia įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą. Juk kūrybiniai žmonės ne biurokratiniam darbui sutverti. Jie kuria po vieną ar mikro grupėmis, o valstybė savo sukurta sistema nustumia (jau senai nustūmė) juos į paraštes. Net nedidelės kūrybinės agentūros, turinčios vadybininkų, galinčių visu tuo užsiimti, į VP numojo ranka – laiko, resursų ir pinigų švaistymas. Padarykit apklausą ir įsitikinsite. Štai ir turim tokią estetiką, kokią turim. Sovietmečiu apie estetiką sprendė kvalifikuotos meno tarybos, dabar gi (90% atvejų) – žemiausia kaina, matematinės formulės ir įslaptinta komisija. Lietuvos grafinio dizaino asociacija prieš kelis metus pateikė savo pasiūlymus Ūkio ministerijai dėl VP – bet ten į tai numojo ranka.

Geros dienos.
R.

P.S. Štai žiūrėkit: CVP IS kurta, kad palengvinti gyvenimą, o kaip yra iš tikrųjų?

• Fiziniai asmenys IS neregistruojami, nors visi kūrybinių paslaugų pirkimai deklaruoja, kad juose gali dalyvauti ir fiziniai asmenys (dažniausiai pirkimai vykdomi būtent per CVP IS). 
• Pirkimą reikia patvirtiniti el. parašu, tačiau asmens atapatybės kortelės (ATK) staiga tapo dviejų skirtingų lustų (senos vs naujos) ir abiems reikia skirtingų programinių įrangų (bet tai reikia išsiaiškinti pačiam). 
• Užmirši pranešti kažkam apie ATK PIN atnaujinimą (galioja, berods, tik metus) – sitema neveiks. 
• Kad veiktų ATK kortelės skaitytuvas, reikia įdiegti naujas programas ir sertifikatus (ir rasti internete iš kur juos atsisiųsti). 
• Tačiau jei dirbi su Macintosh kompiuteriu (dauguma kūrybininkų dirba su Apple kompais), nėra JOKIOS programinės įrangos. Skolinkis, pirk PC su Windows. Bet. 
• Jei PC kompe nėra MS Explorer – sistema neveiks (reikia ActiveX)
• Jei PC kompe nauja Java – sistema neveiks (CVP IS naudoja senąją Java 6). 

Ir tai skirta kūrybininkams? Juokaujat. Įsivaizduokit  su šiom problemom susidūrusį penkiasdešimtmetį laisvą menininką profesorių, norintį dalyvauti logotipo sukūrimo viešąjame pirkime. Primenu, ko jam reikės – išspręsti IT problemas, susirinkti įvairias mokamas pažymas (minimum dvi-tris), užpildyti kalną dokumentų, gauti banko garantiją (!?), paskaičiuoti kainas + puikiai atlikti reikalaujamą kūrybinę užduotį! Ir nesitikėti jokio atlygio, jei užims 2-ą ar 3-ą vietą (Čekijoje atlygis skiriamas 1-6 vietoms). Ir dar primenu kontekstą – tokie kūrybinių paslaugų pirkimo konkursai įvyksta kokį kartą metuose, tad patirties (iš klaidų) neįgausi, o jei ir įgausi, iki sekančio šanso viską užmirši, be to ir daug kas sistemoje, tikėtina, pasikeis. Vienintelė išeitis jam yra už savo pinigus samdyti grupę konsultantų (IT, dokumentų tvarkymo ir pan.). 

Ir pabaigai desertas. Net ir įveikus visas šias kliūtis ir laimėjus pirkimą, ~74% gauto honoraro bus sumokėta valstybei mokesčių pavidalu (autorinė sutartis). Pvz.: honoraras 9000 Lt: "į rankas" 6840 Lt , mokesčiams – 5000 Lt (moka ir pirkėjas ir tiekėjas). O UAB mokės tik 15% (pelno mokestis) metų gale ir tai tik tuomet, jei liks apmokesdinamo pelno. Nekalbant apie PVM gražinimą.

P.S. Ir iki šiol tik vieną kartą teko girdėti, kad organizacija apie skelbiamą kūrybinį viešąjį pirkimą informuotų kokią nors kūrybinę organizaciją (Susisiekimo ministerija – Dailininkų sąjungą), nors tokių Lietuvoje tėra trys - Dailininkų, Dizainerių ir Grafinio dizaino. Skelbiama tik "Valstybės žiniose" ir CVPP. Rodos sveika nuovoka sako, kad jei jums ko nors reikia, jūs to "ko nors" ieškote (informuojate apie poreikį) ten, kur – tikėtina – rasite. Bet, kaip minėjau, Lietuvoje sveika nuovoka negalioja...

P.P.S. Be to, CVP IS akis bado gramatinės ir kt. klaidos (nekalbant apie klaikų ir nefunkcionalų dizainą)

Čia šiaip sau buvo – laiškas-pamąstymas.

Komentarai

Albertas sakė…
Jau nereikia del UAB'u! Pasidomekite, kiek menesio gale sumoka PVM'o tos imones...

Pas mus pastoviai - 2-5 tukstanciai... (mes skaitytumemes turbut mikro imone)

del PIN atnaujinimo - sistema automatiskai pradeda primindineti. Nezinau, kaip su naujais, bet senoje 3 metus galiojo.
Naujausia korteliu skaitytuvo PĮ veikia ir su senesnėmis kortelėmis (išbandyta).

Sertifikavimo paslaugų svetainėje (prie VRM) yra puikiai visi sertifikatai sudėti...
Unknown sakė…
Dėl CVP IS sistemos sutinku. Kaip IT sistemai ir už tokias sumas, tai blogiau negali būti. Neskaitant, to kad keletas konkursų buvo stabdomi ar nukeliami, nes neveikė CVP IS (pasibaigė CVPIS serverio disko vieta!; pasibaigė sertifikato galiojimas).
Dėl UAB ir skirtumo tarp autorinių, tai nelabai supratau. Juk jei UAB išmokės autoriui, tai lygiai taip pat sumokės mokesčius: autorinius arba atlyginimo.

Populiarūs įrašai