Interviu Nr. 9 – Algirdas Orantas


Algirdas Orantas yra viena dueto, 2007 m. įkūrusio dizaino studiją "Studio Libre", pusė. Studija nors ir jauna, tačiau abu jos įkūrėjai jau turi didelės profesinės patirties. Nežiūrint į problematišką ekonomikos laikmetį, "Studio Libre" ne tik nesusilpnėjo, bet dargi sustiprino savo pozicijas ir pelnė klientų pasitikėjimą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, laimėjo prizų tarptautiniuose dizaino konkursuose. Penki kūrybiniai metai parodė, kad studija yra ambicinga, gyvybinga ir kūrybinga.
 

Kaip atrodo tipinė dizainerio Algirdo Oranto darbo diena? 
Jokių stebuklų. Prasideda nuo šeimyninių pareigų, išvežiojami vaikai į mokyklas, tada pasilabinimas su kolegomis ir kompiuteriu. Skaitom ir atrašom skubius laiškus. Tada trumpas susirinkimas - kas, ką, kada ir kaip turim padaryti. Problemos, sprendimai - prie darbų. Jeigu yra gaisrų - gesinam, toliau telefonas, el. laiškai, susitikimai, greit pažiūrim kas vyksta pasaulyje (labai praverčiau naujienų prenumerata). Kartais kokį kompiuterį atgaivinam ar serverį perinstaliuojam. Pažiūrim kaip mūsų komandai sekasi. Retsykiais papietaujam, dažniausiai - ne. Vėliau važiuojam į spaustuvę ir pas klientus kavutės. Tada šiek tiek dizaino ir 19 - 20 val. būname namie. Žinoma, jeigu viskas pagal planą.

Kas tau sunkiausia tavo darbe?
Laikytis plano arba tvarkinga dienotvarkė.

Koks tavo idealus klientas?
Kuris atranda idealų dizainerį.


Kas padeda kūryboje ir kas trukdo?
Padeda laikas, trukdo - jo trūkumas. Kartais netobulas įrankių valdymas.


Kaip tau gimsta idėjos?
Susipažįstant su projektu. Savaime. Tada aplinkos analizė, variantai ir tobulinimas, kol išgryninami sprendimai.


Kaip (ar) per paskutinius 10 metų kito tavo estetiniai ir dizaino idealai?
Dizaino idealai mirė. Asmenybes pakeitė portalai. Estetitiniai idealai transformavosi į priklausomybę nuo interneto turinio.


Ar vykdai kryptingą naujų klientų paieškos politiką? Ar rūpiniesi savo studijos (ar savo) įvaizdžio formavimu?
Dažniausiai klientų ieškome kryptingai pamąstydami su kuo norėtume dirbti, pasitikėdami atsitiktinumu ir po truputi pildydami savo WEB puslapio tūrinį.


Kokius keli kriterijus geram dizaino darbui?

Kriterijus paprastas - ar galima siųsti atsiimti apdovanojimo. Geros minties - geras išpildymas. Gera emocija. Tobulumo jausmas. Pikselio tikslumu.


Kaip vertini šiandieninę g/dizaino situaciją Lietuvoje - dizainerio santykius su užsakovu, dizainerių profesionalumo lygį ir pan.?
Manau visi judam į priekį. Po truputi. Kuo daugiau pasaulio pamatom, įsileidžiam, tuo santykiai tarp užsakovų ir dizainerių, jų bendravimas darosi profesionalesnis.
 

Ar turi šriftų-favoritų? :)
Visada būna kažkas "ant bangos". Šiuo metu piktnaudžiauju "Proxima Nova" arba "Novecento Wide", "Gotham".


Ką darytum kitaip savo – dizainerio – kelyje?
Drąsiau, principingiau, plačiau.


Kas turėjo didžiausios įtakos g/dizainui per paskutinį dešimtmetį?
Didėjantis žmonių domėjamasis ir vertinimas dizaino, bei mums atsivėrusios galimybės - naudoti šriftą, nuotrauką, medžiagą ne tą, kurią turi, o tą kurią nori.



Ačiū, Algirdai.



Komentarai

Edvardas sakė…
Novecento jau testuoju :) ypač patinka raidė Q.
Nerius sakė…
Fantastiška serija, labai ačiū už ją! Ypač smagu skaityti apie jaunuosius dizainerius, labai geri požiūriai.

Populiarūs įrašai