Ne, nesivaidena


Stovėjau "Maximoje" prie kasos, žiūrėjau į mirgančią reklamą monitoriuje ir negalėjau patikėti savo akimis. Ekrane reklamavo kažkokį Vilniaus lengvosios atletikos federacijos renginį, o ekrano kampe švietė Sidnėjaus olimpinių žaidynių logotipas. Vaidenasi? Ne. Apstulbau nuo fakto, kad pradėjom vogti jau ir žinomiausių pasaulio renginių logotipus. 
Sidnėjaus olimpinės žaidynės įvyko vos prieš 13 metų, renginio logotipą rodė visuose pasaulio kampeliuose, bet Vilniaus lengvosios atletikos federacijos vadovams tai jokia problema – ženklą apsuko, pakeitė spalvas, "patobulino" viršuje esantį Sidnėjaus operos siluetą ir štai – "originalus" VLAF logotipas. Įdomu kas šio "šedevro" dizaineris, nejau tai jo idėja? Tarkime plagiatą pasiūlė dizaineris, tačiau neįtikėtina, kad sporto funkcionieriai nebūtų matę Sidnėjaus OŽ logotipo, tad plagiavimas turėjo vykti su jų palaiminimu.
V. Balkūno (lrytas.lt) fotografija
Neįtikėtina ir tai, kad Virgilijus Alekna, pompastiškame VLAF renginyje Verkių rūmuose gavęs metų lengvaatlečiui skirtą taurę su vogtu logotipu, neprisiminė 2000-ųjų Sidnėjaus olimpinių, kuriose jis iškovojo auksą, ženklo. Neįtikėtina dar ir tai, kad akiplėšiškai nuplagijavusi ženklą Federacija negalvojo apie galimas finansines šio veiksmo pasekmes. 

Jei ženklą sukūrusi dizaino kompanija "FHA Image Design" (dabar - viena didžiausių pasaulyje brandingo kompanijų "FutureBrand") paduotų VLAF į teismą, jos vadovą Alfonsą Gedminą baudos dydis už tarptautinio lygio intelektinę vagystę nemaloniai nustebintų.
Šiame tinklaraštyje surinkta nemažai plagiavimo pavyzdžių. Ar kas keičiasi? Vogėm, vagiam ir, matyt, vogsim toliau, kol kas nors kada nors nesumokės apvalios baudos.

Komentarai

kuba sakė…
Negaliu patikėt, kad vis dar atsiranda tokių atvejų.. tikrai labai norėčiau, kad šita istorija nuskambėtų pasauliniu mastu, gal tuomet „dizaineriai“ susigėstų?!
Laurynas sakė…
Vilniaus lengvosios atletikos federacijos vadovams tai jokia problema – ženklą apsuko, pakeitė spalvas, "patobulino" viršuje esantį Sidnėjaus operos siluetą ir štai – "originalus" VLAF logotipas.
Nemanau, kad čia vadovai tą logotipą kūrė. Pasamdė kokią agentūra ir ji pasižiūrinėjo sporto organizacijų logotipų ir nukopijavo :D
Dizainologija sakė…
Sakykim kiaulę dizaineris pakišo. Bet sunkiai tikėtina, kad VLAF (sporto organizacijos!) vadovų išsilavinimas - trys klasės ir jie nematę Sidnėjaus OŽ logo. O jei išties taip ir įvyko, tada belieka pripažinti, kad mes 20 metų ėjom ne pirmyn, o atgal...
Ieva sakė…
Gal reikėtų VLAF nuorodą į šį straipsnį nusiųsti? Įdomu kokią versiją jie pateiktų - nežinojo, nematė, dizaineris kaltas ar dar ką. Teigti, kad čia atsitiktinis sutapimas būtų absurdas, ko gero dar nesu mačiusi tokio įžūlaus, mano nuomone, plagiato. :)

Bet kad nuskambėtų tarptautiniu mąstu nenorėčiau - gėdą visai tautai užtrauktų, tikiuosi susiprotės ir pasikeis logotipą į originalų be didelių skandalų...
bea sakė…
Labai geras straipsnis, akivaizdžiai parodo, kaip mūsų tautai nusišvilpt ant intelektinės nuosavybės. Bijau, kad tai truks dar labai ilgai :( Kartais apima tokia gėda už tautiečius, et.
Martynas sakė…
Geras straipsnis, ačiū.
Anonimiškas sakė…
hahaha bumerangai Lietuvos simbolis !
Anonimiškas sakė…
Na nieko naujo šiaip :) "Dizaino Arkliuko" direktorė, man aiškiai pasakė, eik i awwwards dot com ir žiurėk tenais dizainus kopijavimui. Ka dabar ir daro likęs maketuotojas, nes dizaineriu tokį žmogų sunku pavadint :) Toks jau tas verslas, kaimiškas perpus :)
Anonimiškas sakė…
http://24.media.tumblr.com/2a4ffcaa858da25f741170d3bcdf18ff/tumblr_mixe1nEUJL1qzas7no1_1280.jpg
Anonimiškas sakė…
tai kad kartais dizaineriai gauna ITIN konkrečią užduotį, pvz. "norim logotipo kaip Cozy" (real shit), ir tada dizainerio valia dirbti toliau, ar atsisakyti..
Dizainologija sakė…
oi, sena istorija: https://sites.google.com/site/jucaitis/blogomotyvas
kuba sakė…
http://sportas.delfi.lt/kitos-sporto-sakos/sidnejaus-olimpiados-logotipa-nudziovusi-federacija-dabar-dreba-del-milziniskos-baudos.d?id=60807569
bonza sakė…
O gal vertėtu susimastyt, kad yra didžiulis atitrūkimas sąmonės lygmeny. Turiu galvoj, kad grafinis dizainas su savo problemom yra degradaves, t.y. jis nebepateisina nūdienos lūkesčių. Jo tiesiog yra per daug ir niekas nebeteikia tam reikšmės?
Tiesa, žodyje degradaves gal ir uždėčiau kabutes...
Dizaineri, kuris rašai, kad tai yra (dizainerio valia dirbti toliau) linkiu kaip nors kompensuoti savo dvasinės stiprybės trukūmą. Kada nors...

Populiarūs įrašai