Quod licet Iovi, non licet bovi

Grįždami iš komandiruotės, Lazdijuose sustojome degalų, greta sustojo pasieniečių automobilis. Užmečiau į ją akį ir nustebau – vytis jų herbe jojo į dešinę. Pritaikytos heraldikos taisyklės? Lietuvos herbo įstatymas sako ką kitą: http://bit.ly/16AUgTr:

2 straipsnio 1 dalis:

Lietuvos valstybės herbas – Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintas ir šiame įstatyme aprašytas oficialus valstybės simbolis, kurį gali naudoti šiame ir kituose įstatymuose nustatyti subjektai.

4 straipsnio 1 dalis:

Lietuvos valstybės herbas yra Vytis: herbinio skydo raudoname lauke vaizduojamas baltas (sidabrinis) šarvuotas raitelis ant balto (sidabrinio) žirgo, laikantis dešinėje rankoje virš galvos iškeltą baltą (sidabrinį) kalaviją. Prie raitelio kairiojo peties kabo mėlynas skydas su dvigubu geltonu (auksiniu) kryžiumi. Žirgo balnas, gūnia, kamanos ir diržai mėlyni. Kalavijo rankena, kamanų žąslai, balno kilpa ir pentinas, makšties bei žirgo aprangos metaliniai sutvirtinimai ir pasagos geltoni (auksiniai). Lietuvos valstybės herbo etalono piešinys pateiktas šio įstatymo 1 priede.

Ir jokių išlygų įstatyme nėra. Tad panašu, kad Heraldikos komisijos sudarytos taisyklės aukščiau įstatymo. Teisinis kazusas...

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Ant kai kurių policijos automobilių tas pats.

Populiarūs įrašai