Aplenkė. Baltarusiai.

Baltarusijos lauko reklamos bendrovė "Belvnešreklama", tęsdama pačios inicijuotą socialinį projektą "Gimtosios datos", dar 2014 m. lapkritį Minsko gatvėse išklijavo plakatus, skirtus Mikalojui Radvilai Juodajam (1515 II 04 — 1565 V 25), kurio 500-ųjų gimimo metinių paminėjimo vasario 4 d. Lietuvos viešose erdvėse nepastebėjau (buvo renginys LMA Vrublevskių bibliotekoje, "Lietuvos bankas" išleido proginę monetą (dail. Rytas Jonas Belevičius), o "Lietuvos paštas" — pašto ženklą (dail. Domantas Vildžiūnas).
Foto — Andrius Ufartas/BFL
P.S. Labai gražiai įkomponuotas € simbolis, ženkle panaudotas retai Holivudo plakatuose matomas Trajan šriftas...
Kunigaikštis Mikalojus Radvila Juodasis — garsi ir įtakinga LDK politinė figūra, LDK didysis maršalka, LDK didysis kancleris, Vilniaus vaivada, kalvinistas, rėmęs reformaciją, įkūrė Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčią, inicijavo Biblijos vertimą į lenkų kalbą ir jos spausdinimą.

Kadangi į LDK įėjo ir dabartinė Baltarusija, baltarusiai tai pateikia kaip savo istorijos įvykį. Šio kaligrafinio plakato dizainerė — Voljga Sianjko (Вольга Сянько).
Taigi, Lietuva — Baltarusija 0:1.
P.S. Prie viso to, baltarusių dizaino studija "Vazhniy gusj" dar ir marškinėlius su MRJ sukūrė... 14 €.

Komentarai

Edvardas sakė…
Apsidairysime po 10-15 metų, kad geras gabalas LDK istorijos jau ir ne mums priklauso :) Arba mums priklauso mažiau nei jiems.

Populiarūs įrašai